Ποια είναι η οικογένεια του the.flat και πως γίνατε flat mates;
Δημήτρης: Ουσιαστικά είμαστε έξι άνθρωποι και κάποιοι εθελοντές που μας βοηθάνε στα pop up events. Η Εύα έχει αναλάβει την επικοινωνία, ο Δημήτρης Γρηγοριάδης κάνει τον συντονισμό, ο Κοσμάς Απατάγγελος και η Μυρτώ Νασιοπούλου είναι γραφίστες και web designers που κάνουν την visual επικοινωνία και η Νίκολη Θανοπούλου μας βοηθάει στα οικονομικά. Είμαι και εγώ…
Εύα: Ο Δημήτρης πέρα από σκηνοθέτης και ηθοποιός, είναι εκείνος που έστησε όλη την ιδέα. Είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος και ιδρυτής του the.flat.
Δ.: Υπήρχε η σκέψη για ένα διαμέρισμα στο οποίο μπορούν να αρχίσουν να γίνονται δράσεις, κοινωνικές-πολιτισμικές και στην πορεία την πλάσαμε παρέα.
Γνωριζόμασταν από πριν, είμαστε όλοι μια παρέα. Η ομάδα όμως χτίστηκε κομμάτι κομμάτι.
Συγκεκριμένα την περίοδο που ξεκίνησα να ανακαινίζω το διαμέρισμα μπήκα φαντάρος και δεν μπορούσα να το κινήσω όπως ήθελα. Είπα στην Εύα λοιπόν, αν θέλει να το αναλάβει. Εκείνη άρχισε να το προχωράει ενώ εγώ έλειπα και με επιβεβαίωσε ότι το εγχείρημα μας είναι εφικτό. Ξεκινήσαμε οι δυο μας, σύντομα όμως είδαμε ότι υπήρχε ανάγκη για ένα γραφιστικό team. Αν και τα παιδιά είχανε σχεδιάσει το logo, όλο και προέκυπταν καινούργιες ανάγκες. Η σκέψη τους ήταν από την αρχή πολύ εποικοδομητική.
Το ευχάριστο σε σχέση με τους flat mates είναι ότι πέρα από την ομάδα των έξι που είμαστε, εμφανίστηκαν και άνθρωποι οι οποίοι ξεκίνησαν να έρχονται εδώ ως επισκέπτες, και από τότε έρχονται σε όλα τα events και μας βοηθάνε. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις ότι υπάρχει ανάγκη για αυτή την κοινωνικοποίηση.
Να μην ξεχνάμε ότι ξεκινήσατε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία. Ο κόσμος δείχνει να έχει ανάγκη όλη αυτή την κοινωνικοποίηση και την ανταλλαγή απόψεων. Πως λάβατε αυτή την αποδοχή;
Δ.: Η αλήθεια είναι ότι δεν φανταζόμασταν τέτοια ανταπόκριση, τόσο σύντομα. Το θέλαμε πολύ βεβαίως, αλλά είμαστε στους 4 μήνες και μόνο τα 2000likes στο
facebook είναι εξωπραγματικό για εμάς. Πρόκειται για μια πολύ χειροποίητη προσπάθεια, δεν είχαμε, ούτε έχουμε από πίσω κάποιο μεγάλο κεφάλι, ούτε κάποιο μεγάλο κεφάλαιο. Επομένως, η υποστήριξη που έχουμε πάρει από τα media και η υποστήριξη του κόσμου είναι για μας αρκετά πρωτόγνωρη. Δεν φανταζόμασταν ότι θα πήγαινε τόσο καλά.
Ε.: Ίσως το λένε πολλοί, αλλά χώροι σαν τον δικό μας, που έχουν ελεύθερη είσοδο, και γενικά ενθαρρύνουν την κοινωνικοποίηση και τα events χωρίς κανένα κόστος, τέτοιες εποχές ευδοκιμούν. Γενικότερα θεωρώ ότι η περίοδος δεν είναι κάτι το αρνητικό. Νομίζω μάλιστα ότι είναι η καλύτερη εποχή για το βήμα που κάναμε.
Άρα η περίοδος που γεννήθηκε το flat δεν ήταν τυχαία.
Δ.: Βλέπαμε μια ανάγκη. Εγώ δηλαδή ξεκινώντας αυτό διέκρινα, μια ανάγκη. Η διαφορά με το the.flat, σε σχέση ενδεχομένως με άλλους χώρους είναι ότι εμείς έχουμε μια διάδραση. Δεν σας καλούμε σε ό,τι εμείς αποφασίζουμε να κάνουμε, με ελεύθερη είσοδο.
Αν έχεις μια ιδέα έλα να τη συζητήσουμε και να την υλοποιήσεις στο the.flat, γίνε εσύ ο οικοδεσπότης. Εμείς παρέχουμε την φιλοξενία. Κατ΄ αυτό τον τρόπο ο κόσμος γνωρίζει γρηγορότερα το χώρο και νιώθει πιο εμπλεκόμενος σε αυτό, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό.
Πολλοί άνθρωποι θέλουν να μοιραστούν αυτό που κάνουν και εδώ μπορούν να φιλοξενηθούν από εκθέσεις μέχρι συζητήσεις . Εσείς με τι ξεκινήσατε;
Ε.: Ξεκινήσαμε με μια έκθεση γραφιστικής. Ήταν η εναρκτήρια έκθεση. Μετά κάναμε και ένα fashion installation.
Δ.: Στην αρχή προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα δείγμα εκδηλώσεων, για να καταλάβει ο κόσμος τι θα μπορούσε να χωρέσει το flat. Η πρώτη ήταν μια έκθεση γραφιστικής, στην οποία κάναμε ένα κάλεσμα στην γραφιστική κοινότητα να παίξουν με το λογότυπο μας.
Ε.: Ήταν ένας τρόπος γνωριμίας του κοινού με το the.flat. Έτσι αναδεικνύονταν οι γραφίστες που έπαιρναν μέρος στην έκθεση, ενώ ταυτόχρονα μάθαιναν για το χώρο. Είναι ένας ενδιαφέρον τρόπος επικοινωνίας.
Δ.: Ενδεχομένως είναι κλισέ αλλά τελευταία λέμε ότι το the.flat είναι μια πλατφόρμα,
μια πλατφόρμα έκφρασης, και όχι απαραίτητα προσκολλημένη στην τέχνη. Προσπαθούμε και εμείς σιγά σιγά να υποστηρίξουμε εκδηλώσεις οι οποίες έχουν να κάνουν από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, μέχρι τα social media.
Ε.: Γενικότερα θέματα που είναι πιο προσεγγίσιμα στην καθημερινότητα. Δεν θέλουμε να γίνουμε αποκλειστικά ένας χώρος τέχνης. Ο καθένας στην αρχή μπερδεύεται. Το συζητάμε όμως και ξεδιαλύνουμε το μυστήριο.
Δ.: Είναι ωραίο γιατί
ο κόσμος νιώθει ότι το concept είναι φιλόξενο.
Δεν μοιάζει μόνο στη διακόσμηση με σπίτι, αλλά έχει και τη ζεστασιά ενός σπιτιού.
Δ.: Το παράδοξο βέβαια είναι ότι για όποιον έρχεται εδώ είναι λίγο σαν rabbit hole. Χτυπάει το κουδούνι, ψάχνει να βρει που είναι το ανσασέρ και δεν του φαίνεται τίποτα λογικό μέχρι να ανέβει. Τελικά ανεβαίνει και ξαφνικά βρίσκεται σε έναν κόσμο που τον μπερδεύει. Αυτό βέβαια ισχύει μέχρι που θα περάσει την πόρτα.
Ε.: Είναι διστακτικοί στην αρχή αλλά είναι ωραίο.
Δ.: Είναι πρόκληση για εμάς.
Ε.: Εμείς το θέλουμε αυτό, γιατί εκ των πραγμάτων το flat δεν βρίσκεται σε κάποιο εμπορικό σημείο.
Πως σας επηρεάζει το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στις πιο δημοφιλείς γειτονιές της Αθήνας;
Ε.: Παίζει μεγάλο ρόλο η τοποθεσία. Ο Δημήτρης πιστεύω μπήκε στη διαδικασία της ανακαίνισης, ακριβώς επειδή είναι σε αυτό το πολύ ωραίο τετράγωνο. Βρισκόμαστε σε μια πλατεία, ανοιχτή και καταπράσινη.
Μπορεί να είσαι σε ένα κάθετο στενάκι της Πατησίων αλλά είσαι ξαφνικά σε μια όαση, δεν είναι τυχαίο. Σου θυμίζει ότι είσαι σε μια παλιά αριστοκρατική γειτονιά της Αθήνας.
Δ.: Παράλληλα είναι πολύ ευχάριστο για εμάς που διακρίνουμε ότι υπάρχουν και άλλοι χώροι που ζωντανεύουν αυτή την πλευρά της Αθήνας. Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεως, η Διέλευση, η Αλεξάνδρεια, τα θέατρα τα οποία υπάρχουν στη γειτονιά.
Τι είναι όμως αυτό που τράβηξε τον κόσμο πέρα από τη ζεστή ατμόσφαιρα και την καλή παρέα. Αναφέρομαι φυσικά στις εκδηλώσεις που κάνετε, έχουν πολύ ενδιαφέρον.
Ε.: Εκτός από κάποιες περιοδικές εκθέσεις, έχουμε εκδηλώσεις, τις οποίες θέλουμε να καθιερώσουμε. Ως τώρα έχουμε καθιερώσει κάποιες από αυτές. Τις έχουμε ονομάσει:
Flat.screen, Flat.talk, Flat.stomach. Η τελευταία πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 19:00 και Κυριακές στις 11:00. Είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός yoga και pilates και λέγεται yogalates, με στρωματάκι, εδώ στο παρκέ του flat. Το flat.screen είναι προβολές ταινιών στο σαλόνι του flat, με πολύ παρείστικη ατμόσφαιρα, μαξιλάρες κάτω, κάνουμε προβολή στον τοίχο. Μια άλλη εκδήλωση είναι το Flat.library, το οποίο ακόμα δεν έχει ξεκινήσει αλλά το έχουμε δρομολογήσει.
Δ.: Είναι μια σκέψη για κάποιες παρουσιάσεις βιβλίων. Αλλά λίγο εναλλακτικά όχι με το κλασικό πάνελ.
Στα Flat.talks, ο πρώτος κύκλος ήταν για το επινοητικό θέατρο, το devise theater, και πήγε πάρα πολύ καλά. Χάρηκα πολύ που το φιλοξενήσαμε. Είχαμε τρεις συναντήσεις, με τη Σοφία Πάσχου, τον Βασίλη Μαυρογεωργίου και τον Γιάννη Σαρακατσάνη, οι οποίοι στον τομέα του devise theater αυτή τη στιγμή είναι πολύ αξιόλογοι. Ακόμα και αυτό όμως το στήσαμε σαν αμφίδρομες συζητήσεις. Δεν στάθηκε κάποιος στη μέση για να πει αυτά που έχει να πει και να φύγει. Προσπαθήσαμε να είναι ένας διάλογος.
Κάτι το οποίο εμένα μου αρέσει πολύ στο flat, είναι ότι το κοινό μας πειραματίζεται. Δηλαδή σε αυτά τα flat.talks βρέθηκαν άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με το θέατρο. Αυτό προέκυψε και με τη γιόγκα. Βλέπεις μια πολύ ενδιαφέρουσα διάθεση, το κοινό θέλει να παίξει μαζί μας και να πειραματιστεί σε πράγματα που μέχρι τώρα δεν του είναι γνώριμα σαν διαδικασίες.
---Τώρα, 20 και 21 Απριλίου, έχουμε ένα διαδραστικό πασχαλινό σαββατοκύριακο που το έχουμε ονομάσει
Eggs and Bunnies. Έχουμε ολοήμερες δράσεις για οικογένειες, θα φτιάξουμε λαμπάδες και σας περιμένουμε.--- Ετοιμάζουμε και ένα vintage party. Ενώ ξεκινάνε και μια σειρά από do it yourself workshops, τα οποία θα συνδέονται και με εκθέσεις που θα τρέχουν ενίοτε. Θα είναι μεταποίηση ρούχου, κόσμημα, deco και άλλα.
Ε.: Συζητάμε επίσης και για μια έκθεση φωτογραφίας.
Δ.: Τελικά χωράνε περισσότερα πράγματα απ’ όσα μπορεί κανείς να πιστέψει μέσα σε ένα διαμέρισμα. Εμείς αυτό καταλαβαίνουμε. Έχει πλάκα γιατί κάθε φορά στο διαμέρισμα αλλάζουμε θέση στα τραπέζια και τους καναπέδες.
Ε.: Εδώ μέσα όλα τα αντικείμενα μετακινούνται. Ο Δημήτρης το σκέφτηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αλλάζει ο χώρος σε κάθε event και σε κάθε έκθεση.
Σκοπός είναι να εκμεταλλευόμαστε και τα μέσα δωμάτια. Ακόμα και σε κάποια performance που θέλουμε να κάνουμε ή σε κάποιο θεατρικό, οι ηθοποιοί να παίρνουν και μέσα το κοινό ή ξεχωριστά σε κάθε δωμάτιο να γίνονται διαφορετικές performances.
Δ.: Όπως στις εκθέσεις ο άλλος έχει την ευχέρεια να βιώσει το διαμέρισμα ολόκληρο, αντίστοιχα θα θέλαμε κάποιου τέτοιου είδους εμπειρία και σε άλλα events.
Η διακόσμηση επίσης έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. Όλα εδώ μέσα είναι vintage κατά κάποιο τρόπο.
Δ.: Το flat έχει κάτι για το οποία εγώ τουλάχιστον είμαι πολύ περήφανος,
είναι αυθεντικό vintage. Εδώ η αισθητική ξεκινάει από τον ίδιο το χώρο, καθώς όλα τα αντικείμενα φέρνουν αυθεντικές μνήμες.
Το όνομα του the.flat προήλθε φαντάζομαι από το προφανές, υπήρχε κάποια άλλη σκέψη;
Δ.: Όχι, η αλήθεια είναι ότι το βρήκαμε από την πρώτη στιγμή, όπως και το λογότυπο. Δεν μας ταλαιπώρησε καθόλου. Έγινε στιγμιαία.
Το logo είναι μια κάτοψη.
Δ.: Το logo είναι μια κάτοψη, με μια ανοιχτή πόρτα. Βασικό στοιχείο η ανοιχτή πόρτα. Δημιουργήθηκε από τους γραφίστες μας με τρομερή σύμπνοια. Η οπτική επικοινωνία είναι ένα κομμάτι, που στις μέρες μας έχει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι περισσότεροι που έρχονται εδώ, έρχονται επειδή μας είδαν στο internet. Η νούμερο ένα επικοινωνία πια, ειδικά για τέτοιες δράσης, είναι διαδικτυακή.
Έχει ήδη γίνει αγαπημένο μέρος πολλών ανθρώπων, ένα δικό σας αγαπημένο μέρος, πέρα από το the.flat, στην Αθήνα;
Δ.: Εγώ μπορώ να σου πω δυο - τρία. Μου αρέσει πάρα πολύ το
CV, είναι ένα μπαράκι τζαζ, με μαζεμένη αλλά πολύ ωραία κουζίνα. Είναι στην Κωνσταντινουπόλεως, έχει φοβερά cocktails και ίσως την πιο προσεγμένη κάβα στην Αθήνα. Μου αρέσει πάρα πολύ και ένα μαγαζί που είναι στο Παγκράτι και λέγεται
Boxes n’ Foxes. Ουσιαστικά αυτό είναι υπηρεσία δώρου. Έχει κουτιά από ταπετσαρίες, υφάσματα ζωγραφισμένα στο χέρι και σε βοηθάνε να το γεμίσεις ανάλογα με τον χαρακτήρα και τα γούστα εκείνου στον οποίο θα το προσφέρεις. Είναι πάρα πολύ ωραίο. Και ένα ωραίο μέρος το οποίο εκμεταλλευόμαστε αρκετά τελευταία, είναι το κτήμα Συγγρού που πάμε για πικ νικ.
Εύα: Εμένα μου αρέσει το
School pizza bar, που είναι καινούργιο. Επίσης το Nixon και το
Piggyπόπουλο στο Παγκράτι. Είναι το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα.
Πείτε μου τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν το the.flat
Δημήτρης: Διάδραση, φιλοξενία..
Εύα: Καλό παρκέ!
Δημήτρης: Διάδραση, καλό παρκέ…
Εύα: Οκ, ας μην βάλουμε το παρκέ. Νομίζω η τρίτη λέξη είναι η συλλογικότητα.
Δημήτρης: Διάδραση, φιλοξενία, συλλογικότητα!
|| Διεύθυνση: Καραμανλάκη 14, Αθήνα