Retrosexual
Γιώργος Πετρόπουλος

Συνέντευξη: Πέγκυ Τζάννε
Φωτογραφίες: Έλενα Μπάκα

Μια μηχανή του χρόνου στο κέντρο της Αθήνας, ίσως μια απ' τις πιο εμπνευσμένες γωνιές της πόλης και σίγουρα ένας χώρος που φιλοξενεί θησαυρούς μεγάλης συναισθηματικής αξίας.

Μια ματιά τριγύρω αρκεί για να καταλάβει κανείς την αγάπη και την αφοσίωση προς το χώρο που τρέφει ο ιδιοκτήτης του 'Retrosexual Vintage Shop'. Όσο για τους επισκέπτες του, βρίσκονται σίγουρα μπροστά από μεγάλη έκπληξη βλέποντας το stand με όλων των ειδών τα αντικείμενα της Ολυμπιακής αεροπορίας, ή τη μεγάλη συλλογή Polaroid ή ακόμα και τα πιο εξεζητημένα retro έπιπλα της δεκαετίας του 60...

Δημοσιεύτηκε: April 21, 2014
Πόσα χρόνια υπάρχει το 'Retrosexual Vintage Shop' και πως προέκυψε η πρωτότυπη αυτή ονομασία;
Σαν 'Retrosexual' υπάρχει εδώ και 3 χρόνια. Ωστόσο όλο το project χρονολογείται από πολύ νωρίς. Είναι μια ιστορία 3 γενεών. Ξεκινάει απ'τους παππούδες μου το 1958 και συνεχίζουν οι γονείς μου και εγώ. Ο παππούς και η γιαγιά μου λοιπόν ήταν Μικρασιάτες. Με το που ήρθαν σαν πρόσφυγες εδώ δημιούργησαν ένα κατάστημα με ηλεκτρικά είδη και σιγά σιγά, ουσιαστικά χωρίς να το αντιλαμβάνονται άρχισαν να έχουν αντικείμενα δεύτερης ευκαιρίας. Δηλαδή αντικείμενα παλαιότερα και μεταχειρισμένα σε τέλεια όμως κατάσταση. Αυτό με το πέρασμα του χρόνου τους έκανε να διατηρούν κάποια πολύ ιδιαίτερα κομμάτια που δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν ποτέ ξανά. Με τον καιρό λοιπόν όλο αυτό εξελίχθηκε. Βέβαια όπως είπα χωρίς να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει. Οι ίδιοι έκαναν δηλαδή επανάχρηση χωρίς να το γνωρίζουν, ουσιαστικά συν τηρώντας τα αντικείμενα αυτά. Στην πορεία και ενώ οι τάσεις άλλαζαν, αυτά παρέμεναν στο χρόνο κρατώντας και την κουλτούρα από κάθε εποχή. Και γύρω στα τέλη των sixties αρχίζουν και το συνειδητοποιούν και ξεκινούν πλέον να συλλέγουν τα αντικείμενα και με την έννοια της παλαιότητας. Έτσι και οι γονείς μου συνέχισαν να συλλέγουν αντικείμενα και γι αυτό μπορώ να πω ότι εγώ εμπλέκομαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Με λίγα λόγια μεγάλωσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Πριν 3 χρόνια όμως έρχεται η ιδέα του 'Retrosexual Vintage Shop'. Και σχετικά με την ονομασία, η έννοια "retrosexual" έχει τη σημασία του τύπου του άνδρα από μια άλλη εποχή. Ο άνδρας ο ιπποτικός από τη φύση του, αυτός που προσέχει τον εαυτό του, τους γύρω του και έχει διατηρήσει κάποιες ηθικές κυρίως αξίες!

Οι σπουδές σου πως σχετίζονται με το επάγγελμα σου;
Ξεκινάω ως βιομηχανικός σχεδιαστής και η συνεχίζω με σπουδές στην ιστορία design και τη συντήρηση. Όλο αυτό το διάστημα ασχολούμαι παράλληλα και με τη σκηνογραφία. Αμέσως μετά αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου το χώρο αυτό όπου διαμορφώνεται κάτω απ το όνομα του "Retrosexual Vintage Shop". Ένα shop το οποίο πληρεί το δικό μου μανιφέστο και έχει να κάνει με το να επικοινωνήσουμε μια κουλτούρα στον κόσμο και να εμπνεύσουμε μέσα από αυτό.

Οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές στα αναπαλαιωμένα αντικείμενα. Θα μας πεις που οφείλεται αυτό;
Η λογική μας είναι να σπάσουμε το ελιτίστικο με τα παλαιά αντικείμενα και όλο αυτό να επικοινωνήσει με μια κουλτούρα. Το να αναγνωρίζεις το παρελθόν σου σε κάνει να μπορείς να διαμορφώσεις και το μέλλον σου. Εξάλλου ο λόγος που επιλέγουμε vintage είναι και επειδή μας επαναπροσδιορίζει την ποιότητα στη ζωή μας. Γι αυτό και οι τιμές μας είναι τόσο χαμηλές. Φυσικά θέλαμε να τα φέρουμε και πιο κοντά στη σημερινή πραγματικότητα. Ουσιαστικά χρεώνουμε τη συντήρηση. Τα προϊόντα που παρουσιάζουμε συντηρούνται από εμάς και είναι όλα λειτουργικά για να μπορούμε να τα βιώσουμε και όχι μόνο να εισπράξουμε το ρομαντισμό τους.

Εσύ στο χώρο αυτό έχεις κάποιο αγαπημένο αντικείμενο;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Όλα έχουν τη δική τους αξία. Άλλα συναισθηματική και άλλα συλλεκτική. Υπάρχουν για παράδειγμα κομμάτια, τα οποία ήταν πρωταγωνιστές σε κοσμοϊστορικά γεγονότα. Είναι όλα πολύ ιδιαίτερα.

Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτό που κάνεις;
Το ότι διαμορφώνεται μια ολόκληρη σκέψη πίσω από αυτό, μια κουλτούρα δηλαδή και το ότι γίνεται αφορμή για συνειδητοποίηση και για να ξανασκεφτούμε λίγο τα πράγματα και την αξία τους. Και βέβαια να αφήσουμε στην άκρη τον υπερκαταναλωτισμό. Και πρέπει να κατανοήσουμε το ότι οτιδήποτε παρασκευάζεται τα τελευταία χρόνια έχει μια ημερομηνία λήξης, ενώ τα αντικείμενα παλαιότερα γινόντουσαν με λόγο ύπαρξης.

Εσένα ο δικός σου προσωπικός χώρος πώς είναι διαμορφωμένος;
Όσον αφορά το δικό μου χώρο έχει τεράστια σύγχυση. Ταξιδεύω πολύ και έτσι πολλά αντικείμενα, πριν καταφέρω να τα αποχωριστώ περνούν από εμένα. Τα βιώνω και στη συνέχεια, όταν επιτέλους καταφέρω να τα αποχωριστώ τα επικοινωνώ σε κάποιον άλλον. Όλη αυτή η ευχαρίστηση, ότι ουσιαστικά έτσι το αντικείμενο μεταλαμπαδεύει την ιστορία του και το γεγονός ότι σώζω στην ιστορία κάτι έστω και ένα μικρό κομμάτι μου προσφέρει κάτι. Οπότε όλο αυτό δεν θα μπορούσε και να μην είναι τρόπος ζωής για μένα. Το αυτοκίνητο μου για παράδειγμα είναι ένα φίατ του 1958. Το φίατ το πεντακοσαράκι που ήταν και το πρώτο αυτοκίνητο του πατέρα μου όταν ήταν φοιτητής στην Ιταλία. Έχω επίσης και μια vespa, την οποία όπως και το αυτοκίνητο τα χρησιμοποιώ καθημερινά. Με αυτά κινούμαι, είναι κανονικά μέρος της ζωής μου και μπορώ να σου πω πως είναι και πολύ πιο ανθεκτικά στο χρόνο και στη φθορά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στην πόλη;
Αλλάζει συνέχεια αυτό. Λατρεύω τον περίπατο στην Πλάκα και έχω εμμονή με το bar 'Βρεττό'. Έχει φανταστικά λικέρ! Έχω εμπνευστεί πολύ απ τα νεανικά μου χρόνια χάρη σ αυτόν τον χώρο. Γενικά μου αρέσει πολύ και η διαδρομή μέχρι εκεί, οι εικόνες δηλαδή που εισπράττω. Συνηθίζω να ξυπνώ 5 το πρωί και να πηγαίνω για έναν πρωινό περίπατο το ξημέρωμα στην Πλάκα.

Και η αγαπημένη σου πόλη στον κόσμο;
Κάθε πόλη σου προσφέρει κάτι διαφορετικό. Συλλέγω από κάθε πόλη ό,τι μπορώ... τον πολιτισμό της και κυρίως συλλέγω στιγμές. Τα ταξίδια μου απενοχοποιούνται διότι πάω ουσιαστικά για να ψάξω για αντικείμενα. Ξέρεις, όταν ταξιδεύω βρίσκομαι συνεχώς μπροστά σε εκπλήξεις. Το να καταφέρω βέβαια να συλλέξω κάποια κομμάτια γίνεται τελικά με πολύ αγώνα και έτσι τα συνδυάζω και με ιστορίες. Μπορώ να πω με σιγουριά πως λατρεύω το Βερολίνο. Κυρίως το ανατολικό που όσο χρόνο και να έχεις δεν σου φτάνει ποτέ για να καλύψεις τα όσα έχει να σου προσφέρει. Αυτή τη στιγμή μάλιστα επικρατεί μια δημιουργική κατάσταση από κόσμο που δεν είναι απαραίτητα επαγγελματίες. Πρόκειται για ομάδες ανθρώπων που κάνουν τέχνη για θεραπεία, επειδή αυτό τους προσφέρει κάτι. Και γι αυτό είναι και πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν. Αν δεις και τις ταινίες εποχής οι κομπάρσοι είναι επιλεγμένοι εκείνη τη στιγμή, διότι ήταν άτομα τα οποία ήταν πολύ εύκολο να παίξουν ένα ρόλο επειδή δεν είχαν μάθει να ποζάρουν. Δεν υπήρχε τηλεόραση που δημιουργεί όλα αυτά τα πρότυπα βλέπεις.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;
Ο στόχος μου είναι να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω και να προσπαθώ όσο μπορώ να επικοινωνώ και σε άλλο κόσμο αυτό που εμένα μου έχει προσφέρει τόσα πολλά. Το θέμα για μένα δεν είναι μόνο οικογενειακό, είναι κυρίως κοινωνικό! Το να βάζεις ένα μικρό λιθαράκι στην παιδεία μιας πόλης και κατ επέκταση μιας χώρας ώστε να δημιουργείται έτσι ένα νέο ρεύμα έχει πολύ ενδιαφέρον. Τώρα πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τα σχέδια μου για το χώρο αυτό, στο άμεσο μέλλον θα διαμορφωθεί και ο πάνω αλλά και ο κάτω όροφος. Κάτω θα συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα κομμάτια επίπλων και θα γίνονται σεμινάρια όπου θα δείχνουμε στον κόσμο πως μπορεί να συντηρήσει εύκολα και γρήγορα διάφορα παλαιά αντικείμενα που τυχόν να έχει στο χώρο του. Σκοπός μας είναι να σώσουμε κάποιους θησαυρούς! Στον πάνω όροφο ο μισός χώρος θα είναι το αρχιτεκτονικό μας γραφείο και ο άλλος μισός θα φιλοξενεί ρούχα εποχής και αξεσουάρ. Θα λαμβάνουν χώρα επίσης και σεμινάρια Polaroid. Εξάλλου εδώ συγκεντρώνεται και μια απ τις μεγαλύτερες συλλογές Polaroid στην Ελλάδα.

Τι πιστεύεις σχετικά με την αναπαλαίωση λοιπόν;
Για εμάς είναι τρόπος ζωής. Πολλοί είναι αυτοί που πλέον επιλέγουν vintage. Εγώ θεωρώ πως ο κόσμος κουράστηκε με τα αντικείμενα των πολυεθνικών. Η χώρα μας άργησε μάλιστα. Δεν φταίμε εμείς φυσικά. Όταν σου προσφέρεται κακή παιδεία θα παρασυρθείς. Η καλή παιδεία εξάλλου δημιουργεί κρίνοντες και το να υπάρχουν κρίνοντες στην κοινωνία μας δε συμφέρει τους πολιτικούς με τα σχέδιά που έχουν. Αλλάζει όμως αυτό ευτυχώς τα τελευταία χρόνια. Έτσι ο κόσμος αρχίζει και σκέφτεται και επιλέγει. Υπάρχει μια ροπή προς το vintage λοιπόν. Συνειδητή ροπή και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά. Ο κόσμος δεν παρασύρεται από το κύμα. . Το να επιλέγει κανείς να κολυμπάει προς μια αντίθετη κατεύθυνση από ότι το πλήθος έχει σημασία. Κάθε αλλαγή γίνεται για τη διαφορετικότητα. Αν καταφέρει και διατηρηθεί η διαφορετικότητα θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αν έχεις να επιλέξεις από κάθε εποχή κάτι και το κατορθώσεις αυτό μέσα από μια τόσο μεγάλη πληθώρα, τότε ξέρεις πως αυτό είναι και το καλύτερο.

Τι προσφέρει ένα vintage αντικείμενο σε σχέση με ένα νέο;
Ποιότητα και φυσικά τη μοναδικότητα και το λόγο ύπαρξής του. Σε ένα vintage αντικείμενο μπορείς επίσης να επέμβεις, να το αλλάξεις, να το ρετουσάρεις. Σε ξανακάνει ενεργό χρήστη, είσαι εσύ αυτός που ρυθμίζει τη διάρκεια ζωής του.

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει σαν άνθρωπο;
Με εμπνέουν πολύ οι στιγμές. Βιώνω τη ζωή μου σαν ερευνητής. Λατρεύω για παράδειγμα να μιλάω με μεγάλους ανθρώπους. Αυτό που έχω διδαχθεί από στιγμές και ανθρώπους δεν μου τα έχουν προσφέρει ούτε τα καλύτερα σεμινάρια.

Ποιες είναι οι τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν το "Retrosexual Vintage Shop";
Συνωμοσία αμετανόητων νοσταλγών. Είναι εξάλλου και το μότο μας.|| Αγίας Ειρήνης 3, Αθήνα