Paella Barcelona
Τιμόθεος Αδραχτάς

Συνέντευξη: Γεωργία Μελενίκου
Φωτογραφίες: Κατερίνα Κανακάρη

Αυτή η συνέντευξη έγινε στο Παγκράτι. Ή στη Βαρκελώνη. Ή στο Μεξικό. Συναντήσαμε τον άνθρωπο πίσω από την πιο αληθινή paella στην Ελλάδα, μας έκανε το τραπέζι (paella θαλασσινών και κανάτα sangria) και μας ταξίδεψε μακριά τόσο με τις γεύσεις όσο και με την ιστορία του.

Δημοσιεύτηκε: Ιούνιος 29, 2016
Τόσο καιρό ήμουν πεπεισμένη πως είστε Ισπανός. Μέχρι που έμαθα ότι λέγεστε Τίμος κι εκεί ψυλλιάστηκα το λάθος. Από πού είστε τελικά και ποια είναι η σχέση σας με την Ισπανία;
Το όνομά μου είναι Τιμόθεος, κατάγομαι από τη Ζάκυνθο, είμαι 100% Έλληνας. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι η σχέση μου με την Ισπανία. Ερωτεύτηκα και αγάπησα και πήγα πρώτα Μεξικό, κάθησα έξι χρόνια στο Μεξικό. Η σύζυγός μου είναι Ισπανομεξικάνα.

Στην Ελλάδα πότε ήρθατε ξανά;
Επέστρεψα στην Ελλάδα το 1987 και άνοιξα το πρώτο μου μαγαζί με μεξικάνικη κουζίνα, το Viva México στην Γλυφάδα, το κράτησα μέχρι το 1991 και το ’91 τον χειμώνα πήγαμε Βαρκελώνη. Στη Βαρκελώνη άνοιξα ένα μαγαζί με paella. Πριν τριάμισι χρόνια ήρθαμε και πάλι στην Ελλάδα και άνοιξα το πρώτο μαγαζί με paella στο Κολωνάκι, στην Ξενοκράτους. Εντωμεταξύ με κυνηγάνε τα 40άρια στην Αθήνα, όποτε επιστρέφω. Λαμπράκη 45 στην Γλυφάδα το πρώτο μου μαγαζί μετά το Μεξικό, Ξενοκράτους 48 στο Κολωνάκι το πρώτο μου μαγαζί μετά τη Βαρκελώνη.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για εστιατόριο; Αγαπούσατε τη μαγειρική εσείς; Η σύζυγος;
Καμία σχέση η σύζυγος με το φαγητό. Είναι καλλιτέχνης, ζωγράφος, με καλό όνομα στον χώρο της. Εγώ ξεκίνησα με ελληνική κουζίνα στο Μεξικό και φτάνοντας στη Βαρκελώνη λέω «κάτι πρέπει να κάνω». Και γι’ αυτό ανοίγω την Paella, για να δοκιμαστώ εγώ καταρχήν, να δοκιμάσω τις δικές μου δυνάμεις. Στην αρχή δεν μαγείρευα εγώ, είχα φέρει μάγειρα, αλλά πήρα γρήγορα το «κολλάει» και τις συνταγές και στη συνέχεια άρχισα να μαγειρεύω εγώ.

Τι κάνει την Paella Barcelona ξεχωριστή;
Δεν υπάρχει άλλο μαγαζί με paella στην Ελλάδα. Αποκλειστικά με paella. Γιατί, γενικά, ισπανικά υπάρχουν. Ανοίγουν πολλά ωραία ισπανικά με tapas, ξεκινούν καλά με tapas κι εν συνεχεία το κάνουν μπεκρή μεζέ. Το ελληνοποιούν και αυτό είναι το λάθος. Ή πρεσβεύεις κάτι ή δεν πρεσβεύεις. Εάν διατηρούμαι στον χώρο όλα αυτά τα χρόνια είναι επειδή θεωρώ πως είμαι αυθεντικός. Το ότι κατάφερα επί 16 χρόνια που είχα το μαγαζί στη Βαρκελώνη να το διατηρήσω με paella, φαγητό δικό τους, είναι σημαντικό.

Μπορούμε να βρούμε και αλλού Paella Barcelona ή μόνο εδώ στην Αθήνα;
Υπάρχουν δύο στην Ελλάδα. Πρόσφατα άνοιξα και στη Ρόδο. Είχα κάτι φίλους που είναι πελάτες εδώ στο Παγκράτι, μου πρότειναν να κάνουμε μαζί ένα μαγαζί και ανοίξαμε την Paella και στο νησί τον Απρίλιο του 2016. Είναι φρέσκο, αλλά δείχνει ότι πάει καλά.

Στο Παγκράτι τι σας κέρδισε, ώστε να το προτιμήσετε δύο φορές μετά το Κολωνάκι; Πριν λίγο καιρό βρισκόσασταν στην Ευφράνορος σε έναν αρκετά πιο μικρό χώρο και τώρα εδώ, Βρυάξιδος 24. Μένετε εδώ;
Δεν μένω εδώ, είναι ότι μου αρέσει η γειτονιά. Είναι πιο «γειτονιά». Αυτό που θέλω να δώσω στον κόσμο είναι αυτό που έχει το Παγκράτι.

Υπάρχει σταθερή πελατεία;
Έχω πάρα πολλούς σταθερούς πελάτες που με γνωρίζουν καλά και με προτιμούν. Στο μαγαζί εδώ έρχονται από όλη την Αττική. Με στήριξε ο κόσμος από την αρχή. («Ευχαριστώ, παιδιά, να’ στε καλά», διακόπτει τη συνέντευξή μας για λίγο πάνω στο σωστό timing της ερώτησης, για να απαντήσει σε πελάτες που πρώτοι τον ευχαρίστησαν και τον αποχαιρετούν).

Όλα αυτά τα χρόνια ποιες είναι οι εντυπώσεις σας; Αγαπούν οι Έλληνες την ισπανική κουζίνα;
Ναι, πάρα πολύ. Αγαπούν και την Ισπανία. Ξέρεις κάτι; Σήμερα ο Έλληνας έχει άποψη, ξέρει τι θέλει. Έχει ταξιδέψει και μπορεί να κρίνει και να εκτιμήσει.

Μιας και είπατε ότι ο Έλληνας έχει άποψη. Η κριτική σας αρέσει;
Σαφώς και μου αρέσει η κριτική, αλλά να είναι σωστή και όχι κακοπροαίρετη, για να μπορεί ο καθένας μας να βελτιωθεί. Την χρειαζόμαστε την κριτική. Υπάρχει, όμως, δυστυχώς μια μικρή μερίδα που νομίζουν ότι γνωρίζουν, αλλά δεν γνωρίζουν τελικά. Θα σου φέρω ένα παράδειγμα. Ορισμένες κριτικές δεν έχουν καν σχέση με το ισπανικό φαγητό. Εγώ προσφέρω στην αρχή, όπως προσφέρεται στην Καταλονία, το pan tomate. Είναι ψωμί με τομάτα. Πολλοί νομίζουν ότι είναι μπρουσκέτα. Δεν είναι όμως, δεν είναι ιταλικό πιάτο. Η μπρουσκέτα είναι το φρυγανισμένο το ψωμί με την τομάτα. Εμένα είναι καθαρά pan tomate catalan, ωμό, μαλακό ψωμί με τομάτα. Οπότε στην περίπτωση αυτή υπάρχει παρερμηνεία.

Από την εμπειρία σας, οι Έλληνες έχουν ομοιότητες με τους Ισπανούς;
Βεβαίως. Εγώ προσωπικά πιο πολλές ομοιότητες βλέπω με τους Ισπανούς παρά με τους Ιταλούς που λένε “una fazza una razza”. Στη λαμογιά είμαστε πιο κοντά με τους Ιταλούς, αυτό ναι, αλλά όχι συνολικά.

Έχετε σκεφτεί καθόλου να επιστρέψετε στην Ισπανία ή στο Μεξικό;
Όχι. Και η γυναίκα μου ήθελε να έρθουμε στην Ελλάδα. Από την αρχή κιόλας. Είμαστε πλέον όλοι οικογενειακά εδώ.

Αγαπημένο φαγητό; Πέρα από την paella.
Η ελληνική κουζίνα είναι number one. Τι να συζητάμε. Σπίτι ελληνικό φαγητό μαγειρεύουμε και τρώμε.

Ταξιδεύετε αρκετά; Αγαπημένος προορισμός;
Πολύ, πολύ. Για να σου δώσω μια εικόνα, πριν ασχοληθώ με εστιατόρια, ήμουν ιπτάμενος φροντιστής στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Από το 1972 έως το 1981. Δέκα χρόνια είχα την ευκαιρία να ταξιδεύω πολύ. Αγαπημένος μου προορισμός είναι το Μεξικό.

Τρία αγαπημένα μέρη στην Αθήνα;
Η Πλάκα μου αρέσει. Πλάκα, Θησείο, Ψυρρή είναι μες στις προτεραιότητές μου, όταν βγαίνω. Αλλά συνήθως μετά από την Paella πηγαίνω σπίτι.

Κάτι που έχετε να προσθέσετε εσείς σχετικά με την Paella Barcelona.
Αγαπώ αυτό που κάνω. Στους φίλους που θα μας διαβάσουν, εάν έρθουν μέσω του site σας, να μου το πουν, για να τους προσφέρω τη σανγκρία μου.|| Βρυάξιδος 24 & Προφήτη Ηλία 2, Παγκράτι