›
‹
Τι γυρεύουν δύο Σικελοί στην Αθήνα; Ένα «vero originale» σιτσιλιάνικο καφέ στην καρδιά της Αθήνας από τα αδέρφια Giuseppe και Maurizio Alito.
Περπατώντας στην Κολοκοτρώνη σίγουρα το βλέμμα σου θα πέσει πάνω σε μια κόκκινη ριγέ τέντα και μια καταπράσινη πρόσοψη. Θα κάτσεις να το χαζέψεις για αρκετά λεπτά! Μετά το βλέμμα σου θα κινηθεί προς τα κάτω. Και θα δεις το Montalbano! Τα αδέρφια Alito έφεραν την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής της Σικελίας στην Αθήνα, κάνοντας το Montalbano να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα καφέ της περιοχής, που παρόλο που μετράει μισό χρόνο ζωής, έχει καταφέρει να αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό.
Δημοσιεύτηκε: March 27, 2014
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας μας λίγα πράγματα για εσάς.
Είμαστε από την Σικελία και οι δύο γεννηθήκαμε στην πόλη Taormina. Ο αδερφός μου είναι εφτά χρόνια μεγαλύτερος από εμένα. Ο Giuseppe μένει στο Μιλάνο και έχει σπουδάσει industrial designer και βρισκόμαστε στην ουσία μόνο το καλοκαίρι ή τις λίγες μέρες που έρχεται κάθε μήνα στην Ελλάδα. Εγώ σπούδασα αρχιτέκτονας και μετά ήρθα στην Ελλάδα.
Και ποιος δρόμος σε έφερε στην Ελλάδα;
Με έφερε ένας φίλος μου που δούλευε στην Σίφνο. Μου μίλαγε για το νησί αυτό αρκετές φορές για πολλά χρόνια. Μετά αποφάσισα να έρθω και εγώ. Μου άρεσε τόσο πολύ! Έτσι, με το που τελείωσα τις σπουδές μου αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα και να ασχοληθώ με αυτό που σπούδασα.
Η ιδέα για την δημιουργία του Montalbano πως προέκυψε;
Η ιδέα προέκυψε ως εξής: εμείς αρχικά θέλαμε να φέρουμε ένα κομμάτι της Σικελίας που αγαπάμε, έξω από τη Σικελία. Γιατί αυτό το είδος, τα προϊόντα που έχουμε και το στυλ που στήσαμε δεν έχει ξαναβγεί. Δεν είναι όπως τα εστιατόρια που είχανε βγει εκτός Σικελίας. Αυτό το παραδοσιακό καφέ που υπάρχει στις παλιές πόλης που μπορεί να συναντάς στη Συρακούζα, στην Κατάνια και στη Ραγκούζα, δεν έχει ξαναβγεί. Είναι ένα siciliano...ένα σικελικό μπιστρό. Εμείς θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που να αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα μας και την αγάπη μας για την Σικελία.
Άρα αν πάμε στην Σικελία θα συναντήσουμε κάτι παρόμοιο;
Μπορεί όχι. Να δεις τι γίνεται. Εμείς αυτό που κάναμε είναι ότι φέραμε ένα κομμάτι, που πιστεύουμε, ότι έτσι είναι η Σικελία. Ένας συνδυασμός που σκεφτήκαμε εμείς. Τώρα μπορεί αυτό να μην υπάρχει έτσι συγκεκριμένα αλλά η γενική εικόνα, η γενική ιδέα είναι αυτή! Εμείς πήραμε κομμάτια από το μπαρόκ της Σικελίας, από το αραβικό κομμάτι της Σικελίας. Πήραμε κομμάτια από όλο αυτό που μας έχει εμπνεύσει. Τώρα τα προϊόντα είναι παραδοσιακά. Αυτά μπορεί να τα βρεις παντού στη Σικελία.
Το όνομα από που το εμπνευστήκατε;
Το όνομα το εμπνευστήκαμε γιατί μας αρέσει ο Montalbano. Ο Montalbano είναι ο επιθεωρητής του Αντρέα Καμιλέρι. Ο Αντρέα Καμιλέρι είναι ένας πολύ πετυχημένος συγγραφέας, Σικελός, που ζει στη Ρώμη και έχει γράψει μια σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή Montalbano. Ο Montalbano είναι ένας τύπος ωραίος, που γενικά περνάει καλά στην ζωή του. Είναι λίγο, ας το πούμε έτσι, αντίθετος στο πολιτικό σύστημα της Ιταλίας αυτή τη στιγμή, είναι πρωτοποριακός τύπος και μας αρέσει πολύ η φιλοσοφία του.
Τον χώρο τον έχεις διακοσμήσει μόνος σου;
Η διακόσμηση έχει γίνει 50/50. Λίγο εγώ, λίγο ο αδερφός μου. Εμείς ψάχναμε ένα κτίριο που να έχει ιστορικό ενδιαφέρον καταρχάς. Ήταν αυτό το κομμάτι που μας ενδιέφερε περισσότερο. Δεν θέλαμε να βρούμε ένα κτίριο που να μην έχει χαρακτήρα.
Δυσκολευτήκατε να βρείτε το ύφος, την κεντρική ιδεά που θέλατε για την διακόσμηση;
Το ύφος δεν δυσκολευτήκαμε να το βρούμε. Εμείς αρχικά είχαμε μια μελέτη αυτού που θέλαμε να φτιάξουμε. Εμείς δεν ξεκινήσαμε αντίθετα. Ξεκινήσαμε με μία ιδέα και ο σκοπός ήτανε να φτάσουμε την ιδέα. Ψάχναμε τον χώρο, που να μπορεί αυτό που είχαμε σκεφτεί, να ταιριάζει και να μπορεί να προσαρμοστεί. Θέλαμε να μην είναι κάτι ψεύτικο. Το κτίριο ωστόσο μας δυσκόλεψε. Όταν το βρήκαμε ήτανε σε δραματική κατάσταση. Για να το κατασκευάσουμε χρειάστηκαμε 2 μήνες.
Γιατί διαλέξατε το κέντρο;
Διαλέξαμε το κέντρο, και ειδικά αυτή την περιοχή, γιατί πιστεύουμε ότι είναι αρκετά ευρωπαϊκή, ας το πούμε έτσι. Εδώ συνδυάζεται και το ευρωπαϊκό κομμάτι της Αθήνας και το παραδοσιακό κομμάτι της.
Έχετε σκεφτεί να επεκτείνετε την ιδέα του Montalbano και σε άλλες περιοχές;
Εμείς σκεφτόμαστε να ανοίξουμε κι’ άλλα. Το πλάνο που έχουμε σκεφτεί για το «Montalbano» είναι να μπορεί να επεκτεθεί εκτός από την Αθήνα και στην Ευρώπη. Ήδη συζητάμε για να ανοίξει ένα Montalbano στη Λισαβόνα. Σκεφτόμαστε βέβαια και στην Αθήνα αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε ποια περιοχή. Είμαστε σε φάση έρευνας!
Ποια περιοχή σας κεντρίζει πιο πολύ το ενδιαφέρον;
Μας αρέσει αρκετά το Παγκράτι. Πιστεύουμε ότι ταιριάζει στο ύφος που θέλουμε για το «Montalbano».
Υπάρχει κάποια περιοχή στην Αθήνα που σου θυμίζει έντονα την Σικελία;
Ναι...όλη η Αθήνα. Όλη η Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία στην Ελλάδα που θυμίζουν την Σικελία.
Οι τιμές είνα αρκετά προσιτές. Πως έχετε καταφέρει να τις κρατήσετε σε αυτό το επίπεδο? Ειδικά όταν έχετε δίπλα σας δυνατό ανταγωνισμό από τα γειτονικά καφέ.
Με πολύ καλό business plan που έχει φτιαχτεί από την αρχή. Το «Montalbano» έχει μελετηθεί σε όλα τα θέματα. Για παράδειγμα, από το πως θα φτάσουν τα προϊόντα που θέλουμε από την Σικελία, πως θέλουμε να παρασκευάζονται…όλα αυτά. Και αυτό μας βοήθησε να βγάλουμε ένα κόστος για το κάθε προϊόν. Εμείς θέλαμε ένα συγκεκριμένο κέρδος, ας το πούμε έτσι, χαμηλό…δεν πάμε για τα πολλά. Πιστεύω ότι δεν ταιριάζει με το είδος. Οι τιμές που έχουμε, είναι τιμές Ιταλίας.
Πείτε μας λίγα λόγια για τα προϊόντα που έρχονται απευθείας από την Σικελία.
Το πιο εύκολο κομμάτι της υπόθεσης είναι τα προϊόντα που φέρνουμε από την Σικελία. Είναι προϊόντα που τα ξέρω από όταν ήμουνα παιδί. Είναι προϊόντα που είναι στην καθημερινότητα της Σικελίας και που μας αρέσουνε πολύ. Διαλέξαμε από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων ορισμένα που θέλαμε να δείξουμε και να τα γνωρίσουμε στον κόσμο. Για παράδειγμα, η cassatina (κασατίνα) που έχουμε, ένα παραδοσιακό γλυκό της Σικελίας με ανθότυρο, παντεσπάνι και γλάσο από φυστίκι, έρχεται από μία μικρή εταιρεία που συνεργαζόμαστε.
Εσύ τι δοκιμάζεις στο Montalbano;
Εγώ πίνω πάντα καπουτσίνο και για σνακ μου αρέσει πολύ το αραντσίνο (arancino) που είναι κροκέτα με ρύζι που μέσα έχει προσούτο, μοτσαρέλα, μπιζέλι. Και επίσης μου αρέσουν τα πιντόνε (pidone), ένα μικρό καλτσόνε που μέσα έχει κατσικίσιο τυρί, εσκαρόλ (ένα πράσινο άγριο χόρτο παραδοσιακό της Ιταλίας) και φρέσκια ντομάτα. Τα προϊόντα είναι πολύ απλά αλλά συνδυάζονται πολύ καλά συστατικά και υλικά και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.
Το Montalbano είναι το χόμπι σας ή μια «τρέλα»;
Ήταν ένα όνειρο που είχαμε να μπορούμε να έχουμε μαζί μας ένα κομμάτι της Σικελίας.
Έχεις σκεφτεί να γίνει η μόνιμη απασχόληση σου? Να αφήσεις την αρχιτεκτονική? Ότι κάνουμε, προσπαθούμε να το κάνουμε σωστά και επιπλέον μ’ αρέσει αυτό που κάνω και δεν θα μπορούσα να το αφήσω οπότε...όχι.
Έχεις σκεφτεί να γίνει η μόνιμη απασχόληση σου; Να αφήσεις την αρχιτεκτονική;
Ότι κάνουμε, προσπαθούμε να το κάνουμε σωστά και επιπλέον μ’ αρέσει αυτό που κάνω και δεν θα μπορούσα να το αφήσω οπότε...όχι.
Οι aperitivo βραδιές και οι διάφορες εκδηλώσεις που έχετε καθιερώσει κάθε Πέμπτη θα συνεχιστούν?;
Τώρα ξεκινάμε μία περίοδο που θα έχουμε έξι εκθέσεις φωτογραφίας που συνδυάζονται με το aperitivo που έχουμε κάθε Πέμπτη.
Τι είναι ακριβώς το aperitivo;
Ας το πούμε το ιταλικό “happy hour”. Κάθε Πέμπτη υπάρχει ένα event το οποίο συνδυάζεται με το aperitivo. Κάποια έκθεση φωτογραφίας, μουσικής ή με κάτι που συμβαίνει στη Σικελία ή εδώ, με κάποιο φαγητό αντίστοιχο. Ανάλογα και την εποχή. Από τις 7μμ ξεκινάει και ουσιαστικά πληρώνει ο άλλος το ποτό του και εμείς του δίνουμε ένα πιατάκι με το αντίστοιχο “θεματικό” φαγητό.
Το δικό σου αγαπημένο μαγαζί στην Αθήνα;
Είναι δύο μπαράκια. Το «Άνθρωπος» στο Μεταξουργείο και το «Μπάτμαν» στο Νέο Κόσμο.
Έναν Σικελό τι τον κάνει χαρούμενο στην Αθήνα;
Μ‘ αρέσει, γενικά, ότι είναι μια ζωντανή πόλη που αυτό φαίνεται ακόμα και τώρα που περνάει μια φάση αρκετά δύσκολη. Μ‘ αρέσει γενικά η σκέψη των Ελλήνων
Και τι τον εκνευρίζει στην Αθήνα;
Με εκνευρίζει όταν κάποιος μιλάει και έχει άποψη για κάτι χωρίς να γνωρίζει.
Οι διαφορές μεταξύ Έλληνα και Ιταλού στον καφέ;
Η μόνη διαφορά είναι ο χρόνος...ένα τέτοιο μαγαζί στη Ρώμη, θα έμπαινε μέσα ο Ιταλός, θα έπινε τον καφέ του σε 5 λεπτά και θα έφευγε. Αντίθετα, ο Έλληνας θέλει την ώρα του.
Τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν το Montalbano;
Δύσκολο, πολύ δύσκολο αλλά θα πω...αληθινό (σ.σ. «vero originale» για την ακρίβεια), οικείο και artisticità della sicilia.
|| Κολοκοτρώνη 12, Αθήνα