MIRAN ΑΛΛΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
Μιράν Κουρουνλιάν

Συνέντευξη: Ευανθία Πιτσόλου
Φωτογραφίες: Εύα Μέλλου

Το Μιράν είναι ένας παραδοσιακός χώρος στο κέντρο της πόλης με ιστορία 90 χρόνων. Όποιον Αθηναίο παππού και να ρωτήσετε σίγουρα θα το γνωρίζει.

Είναι και ήταν το παραδοσιακό αλλαντοπωλείο απ’ όπου όλοι οι μερακλήδες της γεύσης προμηθεύονταν τον παστουρμά και το σουτζούκι για το ουζάκι τους. Ο Μιράν Κουρουνλιάν, με το ομώνυμο αλλαντοπωλείο, μας μιλά για τον αριθμό 45 της οδού Ευριπίδου. Από το 1925 οι κάτοικοι της παλιάς Αθήνας το γνωρίζουν και το εμπιστεύονται για τα προϊόντα του μέχρι σήμερα, μεταφέροντας την παράδοση από γενιά σε γενιά. Πιστή στην ποιότητα, η οικογένεια του Μιράν δίνει μια νέα πνοή ανανέωσης, διατηρώντας ένα ζεστό χαμόγελο αισιοδοξίας για το μέλλον.

Δημοσιεύτηκε: July 21, 2013
Η ιστορία του Μιράν ξεκινάει πριν από πολλά χρόνια, πείτε μας δυο λόγια για την οικογένεια και την παράδοση του.
Η ιστορία μας ξεκινάει το 1922, μετά την μικρασιατική καταστροφή, ίσως και λίγο νωρίτερα, από την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Τότε ο προπάππους μου έφυγε από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και πέρασε στην Κωνσταντινούπολη. Με τον διωγμό του ’22 πέρασε στην Χίο, στην Παλιά Κοκκινιά οπού υπάρχει ακόμα το πρώτο μας εργαστήριό. Μετά από μερικά χρόνια το ’25, έστησε το μαγαζί που βλέπετε. Στη φωτογραφία πίσω μας είναι ο παππούς μου, είχε ένα μαγαζί 3-4 τετραγωνικών μέτρων στο ίδιο σημείο. Δηλαδή το νούμερο 45 της οδού Ευριπίδου πουλάει παστουρμά 90 χρόνια. Το μαγαζί έχει παράδοση 90 χρονών. Έχουν περάσει πολλές γενιές από εδώ, παιδιά που μεγάλωσαν, παππούδες και εγγόνια. Ο παππούς ήταν λοιπόν ο δημιουργός, ύστερα ανέλαβε ο πατέρας μου και τότε μεγαλώσαμε το εργαστήριο. Τα προϊόντα μας προσπαθούμε να τα διανείμουμε σε όλη την Ελλάδα, χωρίς μεσάζοντες, κάτι που κάναμε από το 1922. Πουλάμε απευθείας σε καταστήματα σε όλη τη χώρα. Έχουμε προσωπική επαφή με τον πελάτη, το προϊόν για εμάς έχει προσωπικότητα. Γνωρίζουμε ακριβώς που τα στέλνουμε και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να τα ελέγχουμε κάθε στιγμή. Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Παράγουμε ανάλογα με τι μπορούμε να διαθέσουμε. Τα τελευταία χρόνια πολλοί προσπαθούν να φτιάξουν παστουρμά, οι περισσότεροι όμως προσπαθούν να αντιγράψουν κάποιον που έχει πετύχει, δημιουργώντας διάφορα προβλήματα. Συνήθως τα παρατάνε και φεύγουν, εμείς μένουμε γιατί είμαστε 90 χρόνια εδώ και γνωρίζουμε καλά τη δουλειά μας.

Το προϊόν για το οποίο φημίζεται το Μιράν είναι ο παστουρμάς, έχετε όμως και άλλα προϊόντα.
Το παραδοσιακό μας προϊόν όπως είπατε είναι ο παστουρμάς, επίσης φτιάχνουμε παστουρμά από κρέας καμήλας. Το προϊόν αυτό χωρίζεται σε τέσσερις – πέντε ποιότητες, έχουμε μοσχαρίσιο, από κρέας καμήλας, ενώ ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, μοσχαρίσιο παστουρμά άοσμο για τους πιο ευαίσθητους. Ουσιαστικά εμείς εξειδικευόμαστε μόνο στον παστουρμά και στο σουτζούκι. Πιστεύουμε ότι η εξειδίκευση έχει ως αποτέλεσμα ένα σωστό προϊόν.

Ακόμα έχουμε κάποια λουκάνικα μοσχαρίσια φυσικής ωρίμανσης, δικής μας παραγωγής. Το σουτζούκι που όπως σας είπα εξειδικευόμαστε, είναι κάτι σαν σαλάμι αέρος πεταλωτό το οποίο μπορούμε να το φάμε και ωμό. Έχει έντονο κύμινο ή μαύρο πιπέρι ή σκόρδο και είναι παραδοσιακό, ταιριάζει πολύ με το ουζάκι. Αυτά είναι που φτιάχνουμε εμείς. Από εκεί και πέρα έχουμε κάνει διάφορες συμφωνίες με παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, μικρούς Έλληνες παραγωγούς και φέρνουμε για παράδειγμα, προϊόντα από βουβαλίσιο κρέας από την Κερκίνη, πανσέτα από την Κέρκυρα, απάκι από την Κρήτη, προϊόντα από τη Λευκάδα, κατ’ αυτό τον τρόπο προωθούμε τα ελληνικά προϊόντα.

Πέρα όμως από την προώθηση μέσω της πώλησης, κάνουμε και γευστικές δοκιμές τα Σάββατα. Κάνουμε τις λεγόμενες, Εβδομάδες γευσιγνωσίας. Φέρνουμε τους παραγωγούς, ψήνουν τα προϊόντα τους, κερνάμε, έχουμε ποτά, δημιουργούμε μια ατμόσφαιρά αισιοδοξίας για την ελληνική αγορά και τους έλληνες παραγωγούς. Είναι πολύ όμορφο γιατί πρόκειται για μια γιορτή γευσιγνωσίας, δεν είναι μια γευστική δοκιμή όμοια με αυτή των σούπερ μάρκετ. Είναι εβδομάδα γευσιγνωσίας από παραγωγούς, οι οποίοι πολλές φορές έρχονται οι ίδιοι με τους δικούς τους ανθρώπους, ψήνουν και προσφέρουν.

Οι πελάτες σας προτιμούν κυρίως τα προϊόντα στα οποία εξειδικεύεστε;
Έρχονται κυρίως για τον παστουρμά και το σουτζούκι, αλλά και για το μοσχαρίσιο λουκάνικο. Επίσης ζητάνε πολλά βουβαλίσια προϊόντα.

Αν γινόσασταν για μια στιγμή εσείς ο πελάτης, τι θα επιλέγατε να αγοράσετε;
Σίγουρα θα έπαιρνα παστουρμά και σουτζούκι που είναι το κλασικό του μαγαζιού. Επίσης λουκάνικο και μετά θα διάλεγα ένα σαλάμι Τριπόλεως, είναι ένα ωραίο προϊόν που δεν κυκλοφορεί πολύ στην αγορά, από την εταιρεία ΔΑΓΡΕ.

Κάνατε σχετικά πρόσφατα μια ανακαίνιση στον χώρο.
Η ανακαίνιση έχει γίνει περίπου ενάμιση χρόνο τώρα και έγινε για λόγους λειτουργικότητας, ο χώρος ήταν πολύ μικρός. Ήταν πολύ δύσκολο για τις μετακινήσεις μας μέσα στο μαγαζί, δεν είχαμε αποθηκευτικούς χώρους και το προσωπικό είχε δυσκολίες στη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών. Ο χώρος ήταν ίδιος από το 1970, αρά καταλαβαίνετε ότι χρειαζόταν ανανέωση. Γι’ αυτό κάναμε αυτό το βήμα, μεγαλώσαμε το χώρο, έγινε ουσιαστική μια συνολική αναδιαμόρφωση προς το καλύτερο. Κάναμε κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ένα αλλαντοπωλείο που όμοιο του δεν έχουμε βρει. Είναι προσεγμένο, έχουμε το τραπέζι μας, όπου ο πελάτης μπορεί να έρθει, να κάτσει, να συζητήσουμε , να δοκιμάσει. Είναι σημαντικό μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε να φτιάχνουμε κάτι όμορφο για τον πελάτη. Ο καθένας που κάνει μια βόλτα στην Αθήνα θέλει να δει κάτι ωραίο, κάτι που δυστυχώς σήμερα δύσκολα βρίσκεις γιατί όλοι προσπαθούν να μειώσουν είτε από εμφάνιση είτε από ποιότητα. Εμείς κάναμε αυτό το βήμα, προσπαθούμε.

Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο;
Ανταπόκριση υπάρχει, αλλά λόγω της εποχής ο κόσμος δεν έχει το εισόδημα που κάποτε είχε και ψωνίζει λιγότερο. Εμείς όμως με την πείρα μας πιστεύουμε ότι μπορεί τρία – τέσσερα χρόνια να είναι δύσκολα αλλά στο μέλλον η προσπάθεια μας θα έχει αποτελέσματα.

Με την ανακαίνιση κάνατε κάτι καινοτόμο για την Αθήνα, δημιουργήσατε έναν κήπο στην όψη του κτιρίου.
Κάναμε κάτι διαφορετικό και αναβαθμίσαμε την όψη του κτιρίου. Δημιουργήσαμε έναν κάθετο κήπος με κάθετη εμφύτευση, που έχει όλα τα βότανα που χρησιμοποιούμε στο μαγαζί μας, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και άλλα. Δίνει μια ανάσα, έναν πνεύμονα ζωής, όχι μόνο στην Ευριπίδου αλλά και σ’ όλη την Αθήνα. Είναι ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο έργο σε όλη την Ελλάδα, σε τόσο μεγάλη έκταση και σε δημόσιο χώρο δηλαδή πάνω στον δρόμο, υπάρχουν κάποιες παρόμοιες δημιουργίες που έχουν γίνει σε σπίτια. Θεωρούμε ότι είναι κάτι πολύ όμορφο, χωρίς να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο, χωρίς να βάψουμε ή να βάλουμε πανό. Κάναμε μια κάθετη εμφύτευση, τη στιγμή που δεν υπάρχουν χώροι στα πεζοδρόμια, υπάρχουν όμως στις προσόψεις των κτιρίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι παρά την μακρόχρονη παράδοση, έχετε μια αρκετά καλή παρουσία στο διαδίκτυο. Έχετε ένα μοντέρνο site ενώ χρησιμοποιείτε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Προσπαθούμε χωρίς να χαλάσουμε την ποιότητα, καθώς το προϊόν είναι παραδοσιακό και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλές αλλαγές, να προωθήσουμε και να αναβαθμίσουμε το μαγαζί και το όνομα μας με διάφορους τρόπους. Είτε μέσω διαφημίσεων, είτε μέσω του site, ακόμα και μέσω της συσκευασίας των προϊόντων. Τελευταία προσπαθούμε και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook και το instagram, όπου έχουμε account. Ανεβάζουμε φωτογραφίες, θέλουμε να κάνουμε κάποιους διαγωνισμούς και γενικά να υπάρχει διάδραση με το κοινό. Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση με μακρόχρονη παράδοση, κάνουμε σταθερά βήματα και πιστεύουμε ότι κάνοντας μια σωστή επένδυση στην ποιότητα και στο προϊόν τα αποτελέσματα μπορεί να μην έρθουν άμεσα αλλά με τον καιρό θα υπάρχει άνοδος.

Το όνομα του μαγαζιού προέρχεται από τον παππού;
Το όνομα προέρχεται από τον παππού Μιράν, που βλέπετε και στην φωτογραφία πίσω μας. Εκείνος ήταν ο δημιουργός και τον διαδέχτηκαν τρεις γενιές, για να φτάσει σε εμένα που λέγομαι επίσης Μιράν. Κρατάμε αυτή την παράδοση και θέλουμε να την περάσουμε και στα παιδιά μας.

Ποιες τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν το Μιράν;
Παράδοση, αφοσίωση και εξειδίκευση.

Ο χώρος σας όπως έχει διαμορφωθεί και με τα χρόνια είναι αγαπημένος προορισμός όχι μόνο για τους λάτρεις των αλλαντικών αλλά και των Αθηναίων εν γένει. Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο μέρος της Αθήνας;
Η παλιά Αθήνα. Θα μου άρεσε περισσότερο βέβαια αν ήταν πιο αναβαθμισμένη. Παλιά Αθήνα εννοώ την Πλάκα και το κέντρο. Θα μου άρεσε να υπάρχουν ακόμα τα μαγαζιά που υπήρχαν παλιότερα και να διατηρούν αυτή την ατμόσφαιρα. Τα παλιά καφενεία, με τις καμάρες τους, την πέτρινη διακόσμηση, θα μου άρεσε να άνοιγαν και πάλι τα παραδοσιακά καφενεία της παλιάς Αθήνας.

|| Ευριπίδου 45, Αθήνα