City Circus
Επαμεινώνδας Σκορπιδέας, Δημοσθένης Μισετζής

Συνέντευξη: Ευανθία Πιτσόλου
Φωτογραφίες: Εύα Μέλλου

Λίγο πριν χτυπήσουμε το κουδούνι στον αριθμό 16 της οδού Σαρρή και όλα μοιάζουν φυσιολογικά. Η πινακίδα γράφει City Circus και σήμα της έχει έναν ελέφαντα, όπως μας πληροφόρησαν.

Σάββατο απόγευμα και είμαστε καλεσμένοι του Δήμου και του Νώντα – σε ένα από τα λίγα hostel της Αθήνας που φιλοξενεί ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Τι κρύβεται όμως μέσα στο τσίρκο της πόλης μας και τι το κάνει να ξεχωρίζει; Όταν περάσαμε το κατώφλι της εξώπορτας το μυστήριο λύθηκε…

Δημοσιεύτηκε: October 8, 2013
Το City Circus λειτουργεί περίπου ένα χρόνο. Είναι ένα από τα λίγα hostel της πόλης μας, αλλά ήδη βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης. Όποιος το επισκεφθεί καταλαβαίνει ότι πίσω από τη ζεστή ατμόσφαιρα βρίσκεται η σκληρή δουλειά και η προσωπική προσπάθεια των δυο σας. Πως ξεκινήσατε;
Δήμος: Ουσιαστικά οι εργασίες για τη δημιουργία του City Circus, ξεκίνησαν τον Μάρτιο, ενώ η σύλληψη της ιδέας είχε ξεκινήσει από τον προηγούμενο Αύγουστο. Εγώ ήμουν πολλά χρόνια σε μια εταιρεία, αλλά μετά από αρκετό καιρό αποφάσισα να αλλάξω χώρο. Με τον Νώντα βρεθήκαμε στην ίδια ακριβώς κατάσταση την ίδια περίοδο. Αν και δουλεύαμε στην ίδια εταιρεία για αρκετά χρόνια, δεν γνωριζόμασταν καλά. Διαπιστώσαμε όμως ότι έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Ασχολούμαστε με τη φωτογραφία και βρισκόμασταν συχνά σε κοινό φωτογραφικό κύκλο. Επίσης κάνουμε και οι δύο ποδηλασία. Κάποια στιγμή λοιπόν, ήμασταν σε μια διαδήλωση και φωτογραφίζαμε το γεγονός, τότε έπεσε και η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα hostel. Και οι δύο ταξιδεύουμε και ψάχνουμε καινούργια πράγματα, κάπως έτσι ξεκίνησε το Circus.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε την πιο δύσκολη χρονικά στιγμή.
Δήμος: Ήταν μεγάλη απόφαση, αλλά από την αρχή πιστέψαμε ότι υπάρχει προοπτική. Όπως πιστεύουμε ότι και η Αθήνα έχει πολλές δυνατότητες. Επίσης αυτή ακριβώς την περίοδο, πολλοί έχουν αρχίσει να διαφοροποιούνται. Σκέφτονται διαφορετικά. Αυτός νομίζω είναι και ο τρόπος για να πετύχεις. Σκέψου τι σου αρέσει, τι θέλεις να κάνεις και αν το αγαπήσεις τότε όλα θα πάνε καλά.

Παρ’ ότι το hostel σας βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας και οι δύο έρχεστε από επαρχία.
Δήμος: Ο Νώντας είναι από τη Μάνη και εγώ είμαι από τη Χίο. Ήρθα εδώ για σπουδές, έμεινα, δούλεψα και τελικά έχω μείνει εδώ.

Τα ταξίδια είναι μέσα στη ζωή σας;
Δήμος: Ταξιδεύουμε αρκετά. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις διαφορετικά πράγματα, να παίρνεις εμπειρίες και να ξεφεύγεις από το τι υπάρχει. Νομίζω ότι αν είσαι ανοιχτός παίρνεις αρκετά πράγματα, πρέπει όμως να κάνεις και αρκετά πράγματα. Έτσι αποκτάς μια καλή εικόνα, δημιουργείς την προσωπικότητα σου και από εκεί και πέρα προχωράς.

Έχετε μείνει σε αρκετά hostel;
Δήμος: Έχω μείνει σε αρκετά αλλά όχι πολλά. Έχω μείνει στη Νέα Υόρκη, στη Νότια Αμερική, στην Ευρώπη και τώρα καθημερινά στο City Circus.

Υπήρξε κάποιο που να σας επηρέασε περισσότερο από τα υπόλοιπα, όσον αφορά στο concept και τη διακόσμηση;
Δήμος: Όταν κάνεις την έρευνα σου σίγουρα παίρνεις αρκετές πληροφορίες και έπειτα βάζεις το προσωπικό σου γούστο. Υπήρξε ένα διάστημα που ψάχναμε, από το ποιο θα είναι το design του hostel, ποιο θα είναι το όνομα του, τι στυλ θα έχει, τι target group και πολλά ακόμα.

Διακοπές στον κόσμο – διαμονή σε hostel. Γιατί;
Νώντας: Ο παραδοσιακός κόσμος των backpackers μένει σε hostel αρχικά για λόγους κόστους, έτσι ξεκίνησε και η φιλοσοφία των hostel. Άνθρωποι οι οποίοι ταξιδεύουν για πολύ καιρό, μήνες μπορεί και χρόνια, δεν μπορούν να πληρώνουν ξενοδοχεία για να επισκεφθούν τα μέρη που θέλουν. Αυτό σιγά σιγά διαμόρφωσε μια κοινότητα ανθρώπων, οι οποίοι έχουν την ίδια φιλοσοφία για το ταξίδι. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τον ίδιο κώδικα συμπεριφοράς, όσον αφορά τα μέρη που πηγαίνουν, τις ιδέες που έχουν, το πώς προσεγγίζουν την κάθε χώρα που επισκέπτονται. Δεν ακολουθούν τους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Τα τελευταία χρόνια τα ταξίδια έχουν γίνει πιο προσιτά, τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πιο φθηνά, υπάρχει το internet, υπάρχει άμεση πληροφορία. Κατ’ αυτό τον τρόπο όλο αυτό το κίνημα έχει μετεξελιχθεί και έχει αγγίξει και άλλες πλευρές και μάζες ανθρώπων, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες πιθανόν να μην σκεφτόντουσαν να μείνουν σε hostel. Όσοι το δοκιμάζουν πάντως, λένε τα καλύτερα λόγια. Καταρχήν τον κοινό των hostel έχει κάτι βασικό, σέβεται ο ένας τον άλλο, το χώρο του άλλου. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές φορές μένουν μαζί και μοιράζονται τον ίδιο χώρο. Ο καθένας λοιπόν προσπαθεί να μην ενοχλεί το διπλανό του.

Δήμος: Μαθαίνουν να συμβιώνουν, αλλά πέρα από αυτό δημιουργείται μια επικοινωνία και μια ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων και πολιτισμών. Είναι ενδιαφέρον όταν σε αυτό το τραπέζι κάθεται κάποιος από την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Βραζιλία, την Αυστραλία και όλοι μαζί συζητάνε και στο τέλος βγαίνουν και κάνουν παρέα. Είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεις σε ένα ξενοδοχείο. Είναι μοναδική εμπειρία.

Όση ώρα μιλάμε παρατηρούμε ανθρώπους να έρχονται να σας ρωτάνε διάφορα. Έχετε δημιουργήσει μια φιλική σχέση με τους επισκέπτες σας. Πως το έχετε καταφέρει;
Δήμος: Καταρχήν προσπαθούμε να υπάρχει μια καλή επικοινωνία με τους επισκέπτες μας. Μπορούμε κάθε στιγμή να ενημερώσουμε τον κόσμο και να του δείξουμε πως θα περάσει καλά. Τι θα βρει στην Αθήνα, από θέατρο, live μουσική, jazz μουσική, παραστάσεις, φαγητό, όλα αυτά τα επικοινωνούμε στον κόσμο που μένει εδώ και κοιτάζουμε να ολοκληρωθεί η εμπειρία του. Πέρα από αυτό, προσπαθούμε και εμείς διοργανώνοντας κάποιες δραστηριότητες, όχι σε καθημερινή βάση, αλλά σε τυχαίες χρονικές στιγμές. Κάνουμε για παράδειγμα, κάποια μαθήματα μαγειρικής. Έχουμε κάνει κάποια workshop μαγειρικής, όχι για να γίνεις σεφ, αλλά πως να φτιάξεις ένα φαγητό και να φάμε όλοι μαζί. Επίσης έχουμε κάνει και beer workshop, φτιάξαμε μπύρα μόνοι μας. Διοργανώνουμε κάποια πάρτυ στην ταράτσα, φωτογραφικά tours στην πόλη, μαθαίνουμε για τα ενδιαφέροντα του κόσμου που έρχεται και τους προτείνουμε αναλόγως.


Νώντας: Γενικά θέλουμε να αναδειχθεί και να γίνει η Αθήνα προορισμός, διότι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένα stop over. Οι τουρίστες πάνε στα νησιά μια εβδομάδα ή δέκα μέρες. Στην Αθήνα μένουν δυο μέρες να δουν τα βασικά, ενώ γίνονται πολλά πράγματα το καλοκαίρι στην πόλη.

Στο βιβλίο των επισκεπτών, πολλοί αναφέρουν ότι ένιωσαν σαν στο σπίτι τους. Βλέπουμε δηλαδή ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται σε αυτό που έχετε κάνει.
Δήμος: Η ουσία του hostel για εμάς είναι αυτή, να έρχεται εδώ ο άλλος και να αισθάνεται σαν στο σπίτι του.

Νώντας: Και για εμάς τους ίδιους είναι καλό, γιατί είμαστε τόσες ώρες εδώ, αν ο χώρος δεν μας άρεσε δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι κάνουμε. Εμείς το φτιάξαμε με τα προσωπικά μας κριτήρια.

Δήμος: Αποφύγαμε σχεδιαστές και τα λοιπά.

Δηλαδή δεν συνεργαστήκατε με κάποιον διακοσμητή;
Νώντας: Μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τη βοήθεια από κάποιον επαγγελματία, αλλά αρκετά νωρίς την απορρίψαμε επειδή γνωρίζαμε περίπου τι θέλουμε να κάνουμε. Πολλοί έχουν εμπειρία, έχουν στήσει ξενοδοχειακούς χώρους, αλλά εμείς δεν θέλαμε ένα ξενοδοχειακό χώρο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ζεστό περιβάλλον και έτσι βάλαμε την πινελιά μας στο οτιδήποτε.
Δήμος: Ακόμα και τα κρεβάτια τα σχεδιάσαμε εμείς.

Ισχύει ότι έχετε κρεβάτια για ψηλούς;
Δήμος: Βεβαίως, έχουμε φτιάξει custom made, για τους επισκέπτες μας που μπορεί να είναι ψηλότεροι. Μάλιστα είναι ξύλινα, με σχέδια και κατευθύνσεις δικές μας, σε ένα εργοστάσιο στην Αθήνα.

Υποστηρίζετε απόλυτα λοιπόν, την άνεση που αναφέρατε προηγουμένως.
Δήμος: Άνεση, ακριβώς. Άλλωστε κάποιος που έρχεται σε ένα ξενοδοχείο ή hostel, αυτό που ζητάει είναι καθαριότητα, άνεση και ατμόσφαιρα.

Νώντας: Αν δεν κοιμηθεί καλά κάποιος, αν στραβοκοιμηθεί που λέμε, ότι και να του προσφέρεις μετά τον έχασες.

Δήμος: Βέβαια μιλάμε για απλά πράγματα. Δεν έχουμε το five stars hotel. Δεν έχουμε ούτε τηλεόραση ούτε τηλέφωνο στα δωμάτια και είναι η φιλοσοφία μας τέτοια. Θέλουμε ο κόσμος να μαζεύεται σε αυτόν το χώρο, να βάζουμε ταινίες στον προτζέκτορα και γενικά να υπάρχει επικοινωνία, κάτι που λείπει σήμερα.

Δήμος: Το τραπέζι αυτό, επίσης το σχεδιάσαμε εμείς.

Νώντας: Όλα αυτά ψάξαμε να τα βρούμε στην αγορά. Δηλαδή ξεκινήσαμε να βρούμε τραπέζι, βλέπαμε διάφορα, πηγαίναμε από εδώ, πηγαίναμε από εκεί, αλλά δεν μας άρεσε τίποτα, και τελικά καταλήγαμε ότι θα το φτιάξουμε εμείς. Όπως και τα κρεβάτια του ύπνου. Γυρίζαμε, βρίσκαμε κουκέτες, άλλες ξύλινες, άλλες όχι, δεν μας άρεσε τίποτα. Και είπαμε θα τις φτιάξουμε εμείς. Δηλαδή αυτό επαναλαμβανόταν συνέχεια.

Δήμος: Αφού είχε γίνει ανέκδοτο. Ακόμα και φωτιστικό να θέλαμε στο τέλος λέγαμε «Α ωραία θα το φτιάξουμε εμείς.»

Το concept είναι βαθιά επηρεασμένο από το κίνημα του σουρεαλισμού, αυτό πως προέκυψε;
Δήμος: Είμαστε επηρεασμένοι από πολλά πράγματα. Από προσωπικά ενδιαφέροντα, όπως η φωτογραφία, οι ταινίες, Φελίνι, Μπονιουέλ, όλα αυτά. Έγινε ένας συνδυασμός και βγήκε κάτι δικό μας.

Νώντας: Το τσίρκο αν το σκεφτείς είναι κατεξοχήν σουρεαλιστικό θέμα.

Κάπως έτσι βρήκατε και το όνομα λοιπόν. Πείτε μας για την ιστορία του ονόματος.
Δήμος: Προέκυψε μέσα σε τρία βράδια. Προσπαθούσαμε να βγάλουμε κάτι, ένα brainstorming, γράφαμε, συζητάγαμε και μέσα από όλες αυτές τις ιδέες που είχαμε, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν τέλειο το όνομα City Circus. Είχαμε επίσης, μια πολύ καλή δουλειά από τους γραφίστες μας, που οπτικοποίησαν το περιεχόμενο παίρνοντας τις κατευθύνσεις μας και σχεδιάζοντας αυτό που θέλαμε να παρουσιάσουμε.

Αυτό είναι εμφανές και από το site σας.
Νώντας: Δώσαμε βαρύτητα στην εικόνα μας. Αυτό που βλέπει ο άλλος είναι εκείνο μέσα από το οποίο δημιουργείς κάποιες προσδοκίες. Και εκτός του ότι θέλεις οι προσδοκίες αυτές να είναι ρεαλιστικές, θέλεις να είναι και ωραίες. Να βλέπεις δηλαδή μια εικόνα και να πιστεύεις ότι θα δεις κάτι διαφορετικό, ότι θα περάσεις όμορφα. Το δύσκολο βέβαια είναι όταν ανοίξει την πόρτα ο επισκέπτης και μπει μέσα να πει ότι ναι είναι αυτό που φανταζόμουν, ίσως και καλύτερο.

Μιλήσατε για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, υπάρχει κάποιο μέρος απ’ όπου έρχονται περισσότερο;
Δήμος: Εκ των πραγμάτων οι πιο ταξιδεμένοι είναι οι Αυστραλοί.

Και πιο ανοιχτοί ίσως να μείνουν σε hostel.
Δήμος: Είναι συνηθισμένοι, γιατί όταν ταξιδεύεις δυο ή τρεις μήνες πολλές φορές, έχεις ένα συγκεκριμένο budget, οπότε είναι εξοικειωμένοι εκ των πραγμάτων και με τα hostel. Γενικά έχουμε πραγματικά εκπλαγεί με το πόσο καλοί είναι οι πελάτες μας. Είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό, είναι πολύ θετικοί και δοτικοί. Είναι σημαντικό γιατί έτσι και εμείς περνάμε καλά. Δεν έχουμε προβλήματα. Το αγαπάνε, τους αρέσει.

Έχετε κάποια ιστορία να μοιραστείτε μαζί μας, από κάποιον επισκέπτη σας ή από κάτι που σας έχει κάνει εντύπωση αυτό το διάστημα;
Δήμος: Η ιστορία με τον πρώτο μας πελάτη. Ήταν ένας Αυστραλός. Όταν πρωτοανοίξαμε, τα είχαμε έτοιμα όλα. Είχαμε φτιάξει τα booking συστήματα, είχαμε φτιάξει το site μας και ήμασταν έτοιμοι.

Νώντας: Και καθόμασταν και κοιταζόμασταν.

Δήμος: Είπαμε: «Τι θα κάνουμε;» Πήρε τα μισά φυλλάδια ο ένας και πήγε στο αεροδρόμιο, πήρε τα υπόλοιπα ο άλλος και πήγε στο λιμάνι. Βέβαια δεν ήταν λύση αυτή, αλλά ήταν η αρχή. Τελικά, μας έρχεται η πρώτη κράτηση και λέμε κάποιος μας κάνει πλάκα. Σκεφτήκαμε ότι θα είναι κάποιος φίλος και αρχίσαμε να παίρνουμε τηλέφωνα για να δούμε ποιος ήταν, αλλά ήταν πράγματι κράτηση για την επόμενη μέρα. Το μεσημέρι ήρθε ο Αυστραλός. Του είπαμε ότι μόλις ανοίξαμε, μας ρώτησε αν είναι ο πρώτος πελάτης, του είπαμε βέβαια και όχι, αλίμονο.

Νώντας: Ήταν σε ένα ξενοδοχείο μόνος του. Και εμείς φυσικά είχαμε πέσει από πάνω του, τι θέλει , πρωινό και τα λοιπά.

Δήμος: Θυμάμαι είχε μπάλα, παγκόσμιο πρωτάθλημα και λέμε δεν γίνεται να είναι άδειο το Circus θα φωνάξουμε φίλους. Έτσι καλέσαμε φίλους και είδαμε όλοι μαζί μπάλα.

Δικό σας αγαπημένο μέρος στην Αθήνα;
Δήμος: Εμένα μου αρέσει όλο το κέντρο, δηλαδή έχω πολλά σημεία που μπορώ να σου πω ότι είναι αγαπημένα μου.

Νώντας: Εγώ γενικά δεν έχω αγαπημένα μέρη, έχω μέρη τα οποία εξερευνώ για ένα χρονικό διάστημα. Επειδή βλέπω πόσο γρήγορα αλλάζουν οι περιοχές και τα μαγαζιά. Τα Πετράλωνα για παράδειγμα, ήταν πιο ήσυχα, τώρα έχουν αρχίσει και γίνονται λίγο ασφυκτικά. Ενώ του Ψυρρή τώρα έχει ηρεμίσει σε σχέση με παλιότερα. Το Γκάζι από την άλλη έχει την αναρχία που είχε του Ψυρρή πριν μερικά χρόνια. Η μαγεία είναι να πας σε ένα μέρος όταν αρχίζει να διαμορφώνεται. Από ένα σημείο και μετά περνάει η μαγεία του νέου, του πρωτότυπου. Περνάει το όριο και γίνεται κάτι πολύ πιο μαζικό.

Πείτε μας τρεις φράσεις- λέξεις που χαρακτηρίζουν το City Circus.
Δήμος: Άνεση, οικείο περιβάλλον, αισθητική.

|| Σαρρή 16, Ψυρρή