Σινέ Θησείον
Θωμάς Μανιάκης

Συνέντευξη: Πέγκυ Τζάννε
Φωτογραφίες: Εύα Μέλλου

82 χρόνια ιστορίας μετράει ήδη ένας από τους σημαντικότερους κινηματογράφους της Αθήνας που δικαίως φέρει τη φήμη του καλύτερου παγκοσμίως.

Σε μια εξαιρετική τοποθεσία με θέα την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα πάνω στον πεζόδρομο του Θησείου βρίσκεται η οικογενειακή αυτή επιχείρηση που άνοιξε τις πόρτες της το 1935. Χάρη στην εργατικότητα και την επιμονή του υπεύθυνου λειτουργίας Θωμά Μανιάκη συνεχίζει να ψυχαγωγεί ακόμη Αθηναίους και μη, διατηρώντας την παράδοση με μεράκι και σεβασμό προς τους θεατές και λάτρεις του θερινού κινηματογράφου.

Δημοσιεύτηκε: July 7, 2013
Είναι το σινέ Θησείο ο παλιότερος κινηματογράφος της πόλης; Πότε λειτούργησε για πρώτη φορά;
Είναι ναι ο παλαιότερος κινηματογράφος της πόλης. Άλλοι που ιδρύθηκαν εκείνη περίπου την περίοδο είναι η Μπομπονιέρα στην Κηφισιά και το VOX στα Εξάρχεια. Έπειτα ακολούθησαν όλοι οι άλλοι που πολλοί από αυτούς συνεχίζουν την πορεία τους μέχρι και σήμερα. Το σινέ Θησείο άνοιξε το 1935 ακριβώς σε αυτήν την τοποθεσία όπου το βρίσκουμε και σήμερα. Εγώ πιστεύω πως είναι μαγευτικά χάρη στη θέα που έχει ο κινηματογράφος στην Ακρόπολη και στον Παρθενώνα. Η επιλογή βέβαια δεν ήταν καθόλου τυχαία. Αρχικά έγινε η αγορά και μετά το 'χτίσιμο' του κινηματογραφικού αυτού χώρου.

Και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε επιχειρηματικά με έναν θερινό κινηματογράφο;
Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτό διότι ασχολήθηκε πρώτα ο αδελφός μου με το χώρο. Έτσι ακολούθησα και εγώ τα βήματά του ήδη από πολύ μικρός, μόλις 6, 7 χρονών. Τότε ήταν κιόλας οι θερινοί στη μόδα. Βλέπεις δεν υπήρχε άλλη διασκέδαση. Δεν υπήρχαν ούτε οι καφετέριες και βέβαια ούτε το αυτοκίνητο ακόμη. Η μόνη διασκέδαση που είχε ο κόσμος μέχρι το 1970 εκτός από τις λιγοστές ταβέρνες ήταν ο κινηματογράφος. Μετά βέβαια ήρθε η τηλεόραση και ο κινηματογράφος γνώρισε μεγάλη κρίση.

Πλέον πολλοί θερινοί κινηματογράφοι βιώνουν μια κρίση και λόγω της οικονομικής κατάστασης αλλά και λόγω του ανταγωνισμού από μεγάλες αλυσίδες κινηματογράφων, τα λεγόμενα. Εσείς κατά πόσο έχετε επηρεαστεί;
Ναι, είναι αλήθεια. Δυστυχώς έχουν κλείσει αρκετοί θερινοί κινηματογράφοι. Αρχικά όταν βγήκε η τηλεόραση έκλεισαν πάρα πολλοί. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη κρίση που περάσαμε εμείς ποτέ. Όχι αυτή που διανύουμε τώρα. Για εμάς ο ερχομός της τηλεόρασης ήταν η πιο κρίσιμη περίοδος. Οι multiplex δεν μας έβλαψαν. Σιγά σιγά θα κλείσουν και αυτοί διότι από την κρίση οι κινηματογράφοι που επηρεάζονται είναι κυρίως αυτοί και όχι οι μεμονωμένοι. Εγώ έχω τώρα τέσσερα χρόνια και ύστερα οπωσδήποτε από τη δημοσίευση του CNN του BBC πέρυσι που βιώνω αρκετά μεγάλη άνοδο. Όλη η υπόθεση είναι θέμα ταινιών. Δυστυχώς δεν υπάρχουν καλές ταινίες όπως παλαιότερα. Οι ταινίες που γυρίζονται πλέον είναι μέτριες και θα έλεγα και κάτω του μετρίου.. Παρακολουθούν οι νέοι τις ταινίες αυτές, μιλάμε κυρίως για αίματα και σκοτωμούς, τρώνε pop corn και coca cola και αυτό ήταν όλο. Δεν έχει δηλαδή να τους προσφέρει κάτι η ταινία.

Είναι το σινέ Θησείο μια οικογενειακή επιχείρηση;
Ναι, δουλεύουμε οικογενειακώς όλα τα χρόνια εδώ στον κινηματογράφο. Εγώ, η γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τα ανίψια μου και ο αδελφός μου. Διαφορετικά δε συμφέρει. Τα έξοδα είναι τεράστια, οι ταινίες έχουν πολύ μεγάλο κόστος και με τον τρόπο αυτό κρατιέται ζωντανή η επιχείρηση τόσα χρόνια.

Οι περισσότεροι θεατές είναι ξένοι ή Έλληνες;
Λόγο τοποθεσίας υπάρχουν και πολλοί ξένοι θεατές όμως οι περισσότεροι είναι Έλληνες. Υπάρχουν μάλιστα θεατές οι οποίοι επισκέπτονται τον κινηματογράφο σχεδόν από τότε που άνοιξε. Τώρα βέβαια είναι πια ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Οι ταινίες που προβάλλονται έχουν κάποιο συγκεκριμένο ύφος; Και τι δείχνει λοιπόν το κοινό να αγαπάει περισσότερο;
Οι ταινίες που προβάλλονται είναι και σύγχρονες εμπορικές όπως ήταν η πολυαναμενόμενη ταινία που προβάλλεται και σήμερα το 'Πριν τα μεσάνυχτα' και στις 5 Ιουλίου ανέβηκε μια άλλη που επίσης έχει συζητηθεί ιδιαίτερα, με τον Johny Depp 'The Lone Ranger'. Συνήθως όμως το περισσότερο πρόγραμμα είναι καθαρά κλασσικού αμερικάνικου και ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Κυρίως δηλαδή παλιές, αγαπημένες στο κοινό, κλασσικές ταινίες.

Συγκεκριμένα ταινία δεν μπορώ να πω, όμως θα έλεγα πως το κοινό αγαπάει ιδιαίτερα τις ταινίες της Audrey Hepburn άρα φαντάζομαι και την ίδια.

Και εσάς ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία;
Είναι πάρα πολλές, δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μια. Ιδίως οι ταινίες του Hitchkok μου αρέσουν πολύ. Αν είχα να επιλέξω μια θα επέλεγα το 'Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων'. Τυχαίνει κιόλας το γραφείο που συνεργάζομαι να φέρνει κάθε χρόνο μια ταινία Hitchkock. οπότε έχω δει αρκετές.

Το Χειμώνα πηγαίνετε στον κινηματογράφο;
Το Χειμώνα η αλήθεια είναι πως όχι. Ο λόγος είναι ότι προτιμώ τις αίθουσες που είναι μεμονωμένες. Αυτές όμως οι αίθουσες είναι πάρα πολύ λίγες, στα multiplex δεν πηγαίνω και έτσι περιμένω το Καλοκαίρι για να επισκεφθώ κάποιον κινηματογράφο.

Τι ξεχωριστό θα μπορούσε να βρει κανείς στο αναψυκτήριο του σινέ Θησείο;
Στα αναψυκτήριο μας μπορεί κανείς να βρει έτσι ας πούμε και σπιτικά προϊόντα. Έχουμε καταπληκτική τυρόπιτα την οποία την ψήνουμε μόλις πριν αρχίσει η παράσταση αλλά και πριν το διάλειμμα. Ακόμη έχουμε το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού βύσσινο, το οποίο το φτιάχνουμε μόνοι μας με μαύρη ζάχαρη καθώς και σπιτική βυσσινάδα την οποία επίσης φτιάχνουμε μόνοι μας και ποτό βύσσινο. Μάλιστα από πέρυσι έχουμε και ένα εξαιρετικό μπακλαβαδάκι. Η διανομή γίνεται μόνο σε κάποιες χώρες του εξωτερικού και εδώ σε εμάς. Το μπακλαβαδάκι αυτό μας έρχεται από το Αγρίνιο από όπου κατάγομαι και εγώ ο ίδιος.

Αληθεύει πως έχετε βραβευθεί ως ο καλύτερος κινηματογράφος του κόσμου; Πείτε μας λίγο γι αυτό...
Ναι! Το CNN μας βράβευσε ως καλύτερο κινηματογράφο ανάμεσα σε 10 υποψήφιους. Πέρυσι ήρθε και το BBC να καλύψει μια εκπομπή που θα προβαλλόταν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Επίσης ήρθε και η κινέζικη κρατική τηλεόραση, η γαλλική,η αργεντίνικη, η τούρκικη και φυσικά ενδιαφέρον κατά καιρούς έχουν δείξει και πολλά από τα ελληνικά κανάλια. Όλους τους ενδιέφερε πρωτίστως ο κινηματογράφος και η ιστορία του και δευτερευόντως η σημαντική αυτή για εμάς βράβευση από το CNN.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία- πρόκληση που ήρθατε αντιμέτωπος ως υπεύθυνος λειτουργίας του κινηματογράφου όλα αυτά τα χρόνια;
Ήταν σίγουρα όταν ήρθε η τηλεόραση το 70. Τότε περάσαμε μια πολύ μεγάλη κρίση πραγματικά. 'Ηταν δύσκολη εποχή για μας και για όλους, αλλά στην πορεία ανακάμψαμε. Όσο περνούσε ο καιρός ο κόσμος τη συνήθιζε, δεν ήταν πια κάτι καινούργιο όπως στην αρχή, δεν είχε και αξιόλογα πράγματα και επομένως ο κόσμος επανήλθε πάλι στη μεγάλη οθόνη.

Και η μεγαλύτερη απόλαυση που είχατε ποτέ σχετικά με το χώρο;
Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση απ' το να κάθεσαι στο σινεμά τώρα το καλοκαίρι και να απολαμβάνεις τον κόσμο, το φεγγάρι και τη θαυμάσια θέα της Ακρόπολης; Δεν υπάρχει για εμένα μεγαλύτερη απόλαυση από αυτήν!

Όλα αυτά τα χρόνια μες στον κινηματογράφο έχει συμβεί ποτέ κάτι εξαιρετικά περίεργο;
Ναι φυσικά πολλά περίεργα έχουν συμβεί. Για παράδειγμα έχουν γίνει επίσημοι αρραβώνες! Να, η δεσποινίς είχε καλέσει τον 'δικό της' να πάνε σινεμά, είχε φέρει τούρτα και ανθοδέσμη και στο διάλειμμα του έκανε επισήμως την πρόταση μπροστά σε όλο τον κόσμο. Αυτός φυσικά δέχτηκε και συνέχισαν να βλέπουν μαζί την ταινία.

Ο κινηματογράφος έκλεισε μόνο την περίοδο του πολέμου. Πιστεύατε ποτέ ότι θα λειτουργούσε ξανά;
Όχι ο κινηματογράφος παρέμεινε ανοιχτός και την περίοδο του πολέμου, όμως λειτουργούσε για τους Γερμανούς. Περιμέναμε βέβαια πως μετά τον πόλεμο θα συνεχίσει η προβολή των ταινιών κανονικά όπως γινόταν πάντα. Ο πόλεμος ήταν πόλεμος και μετά από έναν πόλεμο συνεχίζεις να υπάρχεις και να λειτουργείς. Η τωρινή κατάσταση είναι αυτή που μας προβληματίζει πραγματικά. Τώρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Εννοώ φυσικά με τον οικονομικό πόλεμο που ζούμε στις μέρες μας. Εμείς φοβόμαστε όπως και πολλοί άλλοι. Η οποιαδήποτε αναταραχή θα επηρεάσει οπωσδήποτε και εμάς. Τα γραφεία μπορεί να μη φέρνουν ταινίες διότι οι ταινίες κοστίζουν πάρα πολύ κοκ.

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή που να έχετε βιώσει στον κινηματογράφο και να θυμάστε έντονα;
Η αγάπη που δεχόμαστε απ' τον κόσμο σε καθημερινή βάση είναι οι πιο συγκινητικές στιγμές που βιώνουμε όλοι εδώ, αλλά και εγώ ο ίδιος προσωπικά. Τα συγχαρητήρια που ακούμε απ' το στόμα του κόσμου που είναι η καλύτερη επιβράβευση. Ο κόσμος χαίρεται που υπάρχουμε ακόμα και είμαστε εδώ παραδοσιακά για να συνεχίζουμε να τους διασκεδάζουμε. Η επιτυχία οφείλεται σίγουρα στην ποιότητα των ταινιών που προβάλλονται αλλά και στη συμπεριφορά μας προς τους πελάτες. Εγώ ευχαριστώ όλη την οικογένεια μου που είμαστε καλά και το συντηρούμε και οπωσδήποτε και τον κόσμο που μας αγαπάει και δείχνει την προτίμησή του. Και βέβαια και τους τουρίστες που πολύ συχνά έρχονται μετά από παρότρυνση άλλων φίλων τους που επισκέφθηκαν το σινεμά.

3 λέξεις που χαρακτηρίζουν το Σινε Θησείο;
Ουρανός, Θέα, Ακρόπολη.|| Αποστόλου Παύλου 7, Θησείο