Into Stoas - Athens Walkthrough
Νατάσσα Παππά

Συνέντευξη:Μαρίνα Αθηναίου
Φωτογραφίες: Έλενα Μπάκα

Είτε την χαζεύεις από ταράτσα, είτε προσπαθείς να θυμηθείς που ακριβώς βγάζει το κάθε στενάκι της την ίδια στιγμή που το περπατάς, η περιοχή του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας είναι όμορφα χαοτική. Ειδικά στην περίπτωση που διαλέξεις να δεις το “που θα σε βγάλουν” οι στοές της μήπως και γλιτώσεις από τους νερόλακους, τα πάνω-κάτω στο περπάτημα από τις μεσοτελειωμένες πεζοδρομήσεις, τις ουρές από κόσμο και την βαβούρα έξω από τα street food μαγαζάκια μπορεί να συμβούν τα εξής:

Είτε να “κόψεις” δρόμο, είτε να απορήσεις αν πράγματι ένα τυχαίο υπόγειο μπορεί να κρύβει ένα μέρος από τα τείχη των Αθηνών, να ανακαλύψεις κρυμμένες ιστορίες, όμορφους ανθρώπους, είτε να μεταφερθείς με μια χρονοκάψουλα που δεν θα σου επιτρέψει να επιστρέψεις ποτέ… Οκ, μπορεί και να επιστρέψεις, αλλά η εικόνα σου για την Αθήνα να έχει αλλάξει για πάντα! Παίρνοντας μέρος στο ιδιαίτερο τουρ της Νατάσας Παππά “Athens Walkthrough” άρχισαν να ξεπηδούν ιστορίες, κρυμμένες κάτω από ασβετωμένους τοίχους, μυστικά υπόγεια και “κλειδιά” που οδηγούν σε “αφανή” ιστορικά μικρά καταστήματα. Η χαρτογράφηση των στοών και των κρυμμένων μυστικών του κέντρου της Αθήνας σε κάνει να αναρωτιέσαι πως αυτά τα περάσματα συνδέονται αλλά και πως “αποσπώνται” από τη ζωή της πόλης, την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού αλλά και το σήμερα. Για την Νατάσα όμως φαίνεται ότι η ίδια της η σχέση με την Αθήνα είναι μια “στοά” που την συνεδέει αλλά και την απομακρύνει από αυτήν… Ρωτήσαμε και μάθαμε για την σχέση “αγάπης-μίσους” που έχει με τον πόλη μας.

Δημοσιεύτηκε: Iούνιος 26, 2019
Πες μας λίγα λόγια για εσένα. ( Πού σπούδασες και πώς προέκυψε η ιδέα του να προσφέρεις walking tours σε στοές; )

Σπούδασα στην Αθήνα (ΤΕΙ ΑΘήνας), στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, ενώ ταυτόχρονα εργάστηκα σε δημιουργικά και αρχιτεκτονικά γραφεία ως graphic designer. Η ιδέα του Εντός Στοάς γεννήθηκε στην Ολλανδία, όπου στο μεταπτυχιακό εξειδικεύτηκα στη γραφιστικη σε σχέση με τον δημόσιο χώρο. Στην Αθήνα είδα ένα κενό για δημιουργικότητα, όπου η εμπειρία του δημόσιου χώρου θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη γραφιστική. Κάπως έτσι χαρτογράφησα τις διαμπερείς στοές του εμπορικού τριγώνου και εκδόθηκε ο οδηγός πόλης Εντός Στοάς, ένα εργαλείο για να περιηγηθεί κάποιος στις στοές της πόλης. Τα walking tours προέκυψαν όταν πανεπιστήμια από το εξωτερικό άρχισαν να ενδιαφέρονται για το βιβλίο και μου ζητούσαν να τους το παρουσιάσω μεσα στην πολη. Αυτό μέσα σε 4 χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα ευέλικτο σενάριο από μια μίξη προσωπικών αναφορών, προφορικής ιστορίας και θεωρίας της γραφιστικής.

Πόσες συνολικά στοές υπάρχουν στο εμπορικό τρίγωνο; Ως Designer και κάτοικος Αθήνας, ποιά είναι η αγαπημένη σου επιγραφή/ταμπέλα σε στοά και γιατί;

Το 2015 οπου σχεδιάστηκε ο οδηγός υπήρχαν 40 διαμπερείς στοές. Αυτό βεβαια είναι κάτι πολύ ρευστό για τα Αθηναικά δεδομένα, συνεχώς αλλάζει. Δε νομίζω ότι έχω αγαπημένη επιγραφή, είτε στοά. Η κάθεμια έχει τον δικό της χαρακτήρα. Υπάρχουν άπειρα θραύσματα vernacular γραφιστικής στο κέντρο. Η χαρά μου είναι να τα ανακαλύπτω, και η αγωνία μου είναι να μην χαθούν.

Υπάρχουν μελλοντικά σου σχέδια που θα θέλεις να μοιραστείς μαζί μας; Πώς μοιράζεις τον χρόνο σου αυτές τις μέρες;

Πλέον το βασικό μου project είναι το περιοδικό Desired Landscapes, όπου προέκυψε και αυτό στην Ολλανδία μέσα από το thesis μου όπου ερευνούσα την έννοια του ταξιδιωτικού οδηγού. Αυτό, όπως και το Athens Walkthrough, αναλύουν την εμπειρία της πόλης, όμως το πρώτο έχει μια έμφαση στην εικόνα της. Τα άρθα στο περιοδικό αναλύουν την αναπαράσταση αυτής της εμπειρίας, μέσα από τη γραφιστική, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική, τη φωτογραφία, κλπ.

Αγαπημένη σου γειτονιά στην Αθήνα;

Ακρόπολη. Νιώθω όμορφα να περπατάω στους δρόμους τριγύρω από την Ακρόπολη. Νιώθω ότι είμαι σπίτι μου.

Μερικά δικά σου αγαπημένα αθηναϊκά μυστικά που θέλεις να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας;

Αγαπημένη γωνιά στην Αθήνα είναι η θέα από την Πνύκα. Είναι το μονο σημείο που συμβολίζει για μένα τη σχέση αγάπης/μίσους με την Αθήνα. Την βλέπεις από ψηλά και την αγαπάς, ακούς από μακριά τ' αυτοκίνητα, βλέπεις τις γνωστές μεσοτοιχίες με τα πρώτα street art, κατεβαίνεις λίγο πιο κάτω και την μισείς.|| natassapappa.com

|| AthensWalkthrough (walking lecture)